dissabte, 13 d’octubre del 2018

SUQUET DE PEIX DE ROSES

Del 5 al 14 d'octubre, Roses, el municipi de l'Alt Empordà situat al centre de la badia del mateix nom i que ocupa la meitat sud de la península del Cap de Creus, celebra unes jornades gastronòmiques on el suquet de peix n'és el protagonista.

Tradicionalment, els pescadors de Roses i de tota la costa catalana cuinaven Suquet de peix a les barques o a les cales on feien parada. Aquest plat consistia en quelcom tan senzill com bullir el peix acabat de pescar, un peixet que generalment havia estat mosegat per congre, morena o cranc i que no es podia vendre, amb patates i que poc a poc va sofrir una important evolució i amb el pas del temps aquesta recepta es va anar enriquint amb la incorporació d'altres ingredients.

Segons el gastrònom Jaume Fàbrega, es tracta d’un plat únic, ràpid de fer, uns 20 minuts, senzill i saciant ja que porta patates, el peix fresquíssim i un foc rabiós són les condicions sine qua non perquè aquest plat agafi la categoria de l'excel·lència. Se solia fer sense sofregit, amb tots els ingredients posats a la cassola en cru, amb una sola classe de peix o peix barrejat i que gairebé sempre inclou patates Originàriament es menjava amb grosses llesques de pa de pagès que fins i tot, servien de plat, i gairebé sempre se sol lligar amb un allioli negat o una picada o ambdós.

En una cassola de ferro hi sofregirem un parell d'alls sense la pell i tallats petits, afegirem 3 o 4 tomacons sense la pell i un pebrot verd de fregir tallat a trossos. Esqueixem 4 o 5 patates kennebec i les hi tirem a la cassola, jo les sofregeixo una bona estona, però hi ha qui les cobreix amb aigua o fumet enseguida. Un cop els tomacons hagin perdut tota l'aigua, cobreixo les patates amb aigua, de fet no cal fumet perquè el peix ja el fa, hi poso el peix que ha de ser de carn ferma, rap, escórpora, lluerna, rata...he posat 4 talls de rap, lleugerament salat, i ho he deixat coure a foc molt viu uns 15 minuts. Podeu posar els caps dels peixos traient-lis els ulls, les dents i les ganyes, hi donen bon gust. Mentrestant faig una picada amb una llesca de pa de pagès fregida en oli d'oliva, un fetge de rap també fregit, una mica de julivert i un parell d'alls, tot ben picat en un morter, i ho afegiré dexatat amb una mica del brou que han fet el peix i les patates, que cogui 4 o 5 minuts, rectifiquem de sal i ja ho tenim. Penseu que hi ha peixos que mullen el fumet i el rap n'és un. Encara podeu fer una morterada de allioli i afegir-la en l'últim moment.




Ingredients: oli d'oliva, alls, tomacons, pebrot verd, patates, rap, pa de pagès, julivert, fetge de rap, allioli, sal.