divendres, 14 de juny del 2019

ALTA CUINA EUROPEA AL FÒRUM GASTRONÒMIC

El saló oferirà espais per analitzar la restauració del present i del futur 
Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019 donarà visibilitat a la nova alta cuina europea 
  • Triperia, restaurants amb horta, peixos i sostenibilitat protagonitzaran els tallers temàtics
  • El Fòrum Gastronòmic Barcelona comptarà amb espais específics dedicats al vi i a l'alimentació Halal   
  • El saló preveu reunir més de 200 empreses en 6.000 m2 de superfície expositiva neta 

Des dels triestrellats Niko Romito i Jordi Cruz fins a les joves promeses d’Itàlia, França o Dinamarca, prop de 30 grans xefs de tota Europa descobriran les noves tendències d’alta gastronomia, posaran en valor el paper de la dona al capdavant dels restaurants de prestigi i reivindicaran la sostenibilitat en un certamen que donarà també especial protagonisme al vi i proposarà repensar el moment gastronòmic actual. 

Fòrum Gastronòmic Barcelona, organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, se celebrarà del 18 al 20 de novembre de 2019 al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona sota el lema '(Re)pensar la gastronomia', amb el que el saló convidarà a la introspecció sobre el moment culinari actual. Per a això, comptarà amb la participació dels protagonistes de les propostes culinàries d'alguns dels restaurants amb més personalitat, en el moment actual, a Espanya, Itàlia, França, Dinamarca i Canadà. 

Així, Jordi Cruz (Àbac ***), Niko Romito (Reale-Cassadona ***, d'Itàlia), Carme Ruscalleda, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar **), Paco Pérez (Miramar **), Oliver Penya (Enigma *), Jordi Butron i Xano Saguer (Essence by Espai Sucre), Enrique Valentí (Marea Alta, de Barcelona) i Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca) impartiran ponències en les que aportaran la seva visió sobre la gastronomia actual. Per la seva banda, les canadenques Dominique Dutour (Gray Jay, Otawa) i Stépahanie Audet (LOV, Montréal), en representació de l'associació Femmes Chefs de Montréal, compartiran la seva experiencia com a impulsores d’una major visibilitat i apoderament de les dones a l’alta cuina. 

En una altra sessió, cinc cuineres i cuiners posaran de manifest l'efervescència de la gastronomia a Europa amb quatre projectes liderats per talents de menys de 35 anys: David Andrés, del restaurant Via Veneto * de Barcelona i Somiatruites d´Igualada, Nadia Sammut (Auberge La Fenière *, d'Aix en Provence, França), William Jorgensen (Gastronome *, d'Aarhus, Dinamarca) i Francesca Barreca i Marc Boccarelli, (Mazzo, de Roma, Itàlia). 

L’esdeveniment també mostrarà les tendències i propostes més noves en el panorama gastronòmic de la ciutat de Barcelona de la mà d’Artur Martínez (Aürt), Jon Giraldo i Jaime Lieberman (Ovnew), Eugeni de Diego (A Pluma) i Sergi Palacín i Ignacio Ussía (The Alchemix). 

D'altra banda, se celebraran tallers temàtics al voltant de diversos temes com la triperia conduïts per Javier Estévez (La Tasquería *, de Madrid) i Diego Rossi (Trippa, de Milà, Itàlia); els restaurants amb hort amb Oriol Rovira (Els Casals *, de Sagàs, Barcelona); els peixos i la sostenibilitat amb Diego Gallegos (Sollo, de Fuengirola, Màlaga) i Chistopher Coutanceau (Christopher Coutanceau **, de La Rochelle, França; o el vi amb Carles Tejedor i François Chartier (Be So, de Barcelona), entre molts d’altres. 

El Fòrum Gastronòmic

Un certamen en expansió El saló ocuparà per complet el pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, amb un total de 6.000 m2 de superfície expositiva neta i 4.000 m2 d'espai dedicat a activitats. 

A cinc mesos de la seva celebració, Fòrum Gastronòmic Barcelona ja ha comercialitzat prop d'un 80% de l'espai expositiu previst. En total, s'espera la participació de més de 200 empreses expositores, entre les quals figuren Estrella Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Guzmán, Disteco, Friolisa, Barry Callebaut, Complet Hotel, Girbau, Vilajuïga, Cuinats Jodri, Pordamsa, Assolim, Fructusweb i Soublin, entre d'altres. 

El saló també comptarà amb la presència de petits productors, i en aquest sentit cal destacar l'Espai Catalunya, que reunirà més de 70 empreses artesanes que ofereixen producte de proximitat, gràcies a la col·laboració de Prodeca, Diputació de Barcelona i Diputació de Girona. 

Així mateix, Fòrum Gastronòmic Barcelona disposarà d'una Àrea Halal, dedicada a empreses que presenten aliments i begudes permesos per la llei islàmica, destinat a un creixent segment de consumidors. 

Segons J.Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions "Fòrum Gastronòmic Barcelona es presenta com a un punt de trobada imprescindible per als professionals de la gastronomia. El ritme de contractació està sent realment satisfactori, amb una resposta molt positiva tant per part d'expositors tradicionals del Fòrum (un 47% d'empreses hi havien participat anteriorment) com de companyies que no havien estat presents en les edicions precedents (i que suposen un 53%) " . 

Innovació, sostenibilitat i premis Una de les principals àrees d'interès per als visitants de Fòrum Gastronòmic Barcelona serà FòrumLab, que acollirà presentacions i taules rodones amb reconeguts especialistes al voltant de tres eixos clau en la restauració del present i del futur: la gestió del restaurant, la digitalització i les noves eines de màrqueting, i la sostenibilitat i la consciència social. 

A més, el saló incidirà en el creixent protagonisme del sommelier al restaurant, de manera que inclourà la proposta especialitzada Fòrum Vi, on es desenvoluparan les ponències dels millors enòlegs, viticultors, sommeliers i prescriptors. En aquest marc tindrà lloc el Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2019, organitzat per l'Associació Catalana de Sommeliers, en què 20 candidats competiran per alçar-se amb aquest reconeixement. 

Altres guardons importants que s'atorgaran en el certamen seran els Premis Josep Mercader, que reconeixeran la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana i els InnoFòrum, que premiaran la innovació en gastronomia en diferents categories: el packaging més creatiu, el producte més innovador i el sabor més original. 

L'oferta de concursos en directe es completarà amb els Asian Culinary Awards Udon -en el qual es premiarà la millor elaboració d'una recepta de cuina asiàtica- el IV Campionat d'Espanya de Panettone de la mà del Gremi de Pastisseria de Barcelona-, la final de The Best Dessert -organitzat per Espai Sucre amb la col·laboració de Valrhona i Sosa Ingredients - per promoure la rebosteria del restaurant- i la gran final del Plat Favorit dels Catalans-organitzat per la revista Cuina i Grup Sapiens-.