dijous, 1 de juny del 2023

OLIFEST-DOP TERRA ALTA

 El 1r Olifest DOP Terra Alta
 reivindica el paper de l’oli 
a la cuina i a la salut


La jornada, celebrada a Barcelona, va oferir dos showcookings de la mà dels xefs Rafel Múria i Ada Parellada, i les veus expertes de Toni Massanès, de la Fundació Alícia, i de la comunicadora Carme Gasull

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Oli Terra Alta va celebrar ahir dimecres 31 de maig, la 1a edició de l’Olifest DOP Terra Alta, una trobada entre productors, comunicadors, xefs i científics per a donar a conèixer, apropar i enaltir la versatilitat, les qualitats úniques i les virtuts d’aquest ingredient de cuina, clau per a la nostra salut i clau en la nostra cultura. Un acte que, sobretot, ha reivindicat el paper de l’oli de qualitat, com el de la DOP Oli Terra Alta, a la cuina, i a la nostra salut.

Prop d’un centenar de persones van assistir ahir al vespre a la cita, celebrada a l’Antiga Fàbrica DAMM (Barcelona), una trobada convertida en una festa de l’oli elaborat a la comarca de la Terra Alta. Una regió que té el conreu de l’olivera en el seu ADN, tal com ho certifiquen antiquíssims exemplars d’oliveres que hi perviuen, com la mil·lenària Lo Parot, a Horta de Sant Joan.

Recordant el valor de l’oli

El primer Olifest DOP Terra Alta es va inaugurar amb les paraules del president de la DOP, Josep Pere Colat; i les del director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Joan Godia. Tots dos van recordar la importància de promoure el consum de l’oli d’oliva verge extra de la nostra terra.

“Amb aquest esdeveniment, volem donar a conèixer a tothom, l’excel·lent oli de la nostra comarca, un oli únic tant per a la cuina com per a la nostra salut, no en va, és ric en polifenols i antioxidants, el que fa que es conservi molt millor que altres olis”, va remarcar el president de la DOP Oli Terra Alta, Josep Pere Colat, encarregat d’obrir l’acte.

I és què, l’oli d’oliva verge extra de la DOP Oli Terra Alta és únic, ja que s’elabora amb el fruit d’oliveres de la varietat empeltre, que només es conreen a la comarca de la Terra Alta (on es concentra l’11% de la producció mundial), així com a la vall de l’Ebre, Castelló i Balears. Una varietat rústica, però molt valorada i preuada a la taula, per donar olis que en verd són potents, però que una vegada maduren, es tornen dolços i molt versàtils.

Cuina en directe

La cuina en directe va ser l’altre gran protagonista de l’acte. Dos showcookings van demostrar sobre l’escenari, les virtuts i la polivalència a la cuina dels olis d’oliva verge extra de la DOP. Els encarregats de demostrar-ho van ser els xefs Rafel Múria (Quatre Molins *), i Ada Parellada (Semproniana).

“L’oli el podem portar al client, no només en amanides, o amb un bon pa, també en plats de cuina amb l’oli com a protagonista, o com a ingredient imprescindible”, va explicar el xef Rafel Múria. I així ho va demostrar, cuinant tres plats amb l’OOVE de la DOP Oli Terra Alta com a protagonista: un espàrrec blanc confitat amb anguila fumada, wasabi i oli d’oliva; un plat de bacallà amb salsa de tomàquet, salsa de carn i OOVE DOP Oli Terra Alta; i unes postres de pa, amb xocolata, sal i oli.

Per la seva banda, la xef barcelonina Ada Parellada va elaborar “un berenar”, a base de coca de pa d’oli amb xocolata i plàtan en dues versions, i va recordar la importància de cuinar amb productes de la terra i de la nostra cuina.

L’oli a debat

A l'acte també vam gaudir d'una suculenta i nutritiva taula rodona de la mà del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, va parlar de l’oli d’oliva i salut; mentre que la periodista i comunicadora Carme Gasull va obrir el debat sobre la comunicació, els prescriptors i la premsa de l’oli, concloent que “la millor comunicació és el boca-orella”.

Toni Massanés va remarcar la importància de l’oli d’oliva a la nostra cultura, tot i que, possiblement, no li donem tot el valor que té. I va recordar que l’OOVE és com “un contenidor de significats, d’estímuls sensorials, de compostos bioquímics i d’emocions i valors”. Per això, es qüestiona per què no li donem el valor tan gran que té aquest producte. “Com hem de fer per explicar aquesta vivència? Què hem de fer perquè tothom s’adoni de tot el que aplega aquest ingredient tan nostre?”, qüestionava Massanés.

Finalment, Jordi Rius, membre del Panel de Tast Oficial d’Olis Verges de Catalunya va explicar com funciona un Panel de Tast i quina és la seva funció per determinar si un oli és o no un verge extra.

El certamen es va tancar amb una degustació de plats elaborats per Ada Parellada, regats amb OOVE un tastet amenitzat per l’actuació musical del cantautor Joan Rovira. L’èxit d’aquesta primera edició, a més, assegura la continuïtat d’un esdeveniment que pretén ser un acte imprescindible del calendari gastronòmic i de producte català.

Una DOP jove, petita però amb caràcter

La DOP Oli Terra Alta és una Denominació d’Origen Protegida relativament jove, nascuda oficialment l’any 2005. En l’actualitat, està formada per una vintena d’empreses comercialitzadores d’oli d’oliva verge extra que posen al mercat al voltant de 40 marques d’oli, principalment de la varietat empeltre, tot i que a la DOP també es conreen altres varietats com ara la morruda, la farga i l’arbequina.

El 20% de la producció de l’oli de la Terra Alta es destina a l’exportació, mentre que la resta es dedica principalment al consum local. De fet, l’OOVE de la Terra Alta és considerat un oli molt gastronòmic. Cuineres i cuiners, pastisseres i pastissers, i prestigiosos professionals de la cuina catalana reconeixen aquest ingredient com una matèria primera de gran valor que aporta caràcter als seus plats i elaboracions culinàries.