dimarts, 18 de setembre del 2018

PRIEGO DE CÓRDOBA EN TRES DIES



Priego de Córdoba és un dels pobles més preciosos d'Andalusia. Els carrers estrets i sinuosos del Barrio de la Villa, d'origen andalusí i d'època musulmana-medieval, són plens a vessar de flors de colors que omplen balcons i parets de casetes emblanquinades per la cal, flors de colors que desprenen perfums que et traslladen a un gran pati andalús, flors de colors que orgullosos els prieguenses cuiden i mimen amb paciència i amor. No pots marxar de Priego sense descobrir aquesta barriada ni on els petits carrerons que per ella transcorren et porten, a l'Adarve, un balcó natural obert a la Serres de la Subbètica que et deixaran sense parla.


El Castillo, originàriament fortalesa àrab, reformat després de la reconquesta amb la seva Torre del Homenaje o Torre Gorda de tres plantes (aljibe, magatzem i vivenda) et condueix, no sense una certa dificultat d'escalada, a un terrat des d'on podràs guaitar la ciutat als teus peus.


Les Carnicerías Reales que ni són carnisseries, malgrat ho van ser durant els segles XVI i XVII, ni mai han estat reials, doncs sempre varen ésser de caràcter municipal i van servir d'escorxador de la localitat, són d'una bellesa renaixentista excepcional, amb una curiosa escala de cargol que els matadors feien servir per pujar i baixar les bèsties mortes, acull ara una exposició permanent magnífica sobre la cultura de l'olivera que tan arraigada està a la zona i que porta el suggerent nom, Entre Olivares.


Parada i fonda a la Hosteria de Rafi on es fa imprescindible tastar plats tan típics com el Salmorejo, el Rabo de Toro i els Flamenquines.


Molt a prop es pot visitar la Fuente del Rey, majestuosa, superba, d'estil barroc altament arrelat a la població, és una combinació perfecta entre escultura i arquitectura amb marcat caràcter mitològic. Remigio de Màrmol i Jose Alvarez Cubero són els autors de les escultures, un lleó lluitant amb una serp i el rei Neptú i Anfítrite sortint de l'aigua sobre un carro tirat per cavalls que s'alcen solemnement als estanys d'aigues cristal·lines que s'escapen pel Mascarón del Clero. Dins el mateix recinte, la Fuente de la Salut beneeix l'aigua que abasteix la ciutat, és del segle XVI de l'escultor Francisco del Castillo.





Un passeig pel privilegiat carrer de Rio et sorprendrà! Nombroses Casas Señoriales exemple d'un urbanisme considerat artamb impressionants façanes, fruit del creixement regionalista d'una nova burgesia del segle XIX, però difícils de visitar degut a la privacitat de les famílies a les quals pertanyen. Una d'elles, al número 33, convertida en casa-museu l'any 1986, guarda al seu interior un trosset de la història d'Espanya, a la segona planta d'aquesta casa solariega on va nèixer Don Niceto Alacalà-Zamora, president de la II República Espanyola, i d'obligada contemplació, es troba la seu del Patronato on es porta a terme un impotant estudi del personatge i la seva època.

Al mateix carrer la Cafeteria Restaurante Rio ofereix unes boníssimes tapes i un Revuelto de collejas que és un dels plats especials de la comarca que has de tastar sí o sí. 





Barroc per arreu, durant el segle XVIII Priego i les poblacions veïnes s'omplen de nombrosos monuments, sobretot de caire religiós, degut a una estabilitat econòmica creixent com a resultat del comerç de teixits de seda amb Europa i Amèrica. Podem parlar clarament  d'aquesta localitat com la cuna del barroc cordovés i d'Hurtado Izquierdo, Juan de Dios Santaella, Francisco Javier Pedrajas i Remigio Màrmol com els seus màxims representants. El Sagrario de la Iglesia de la Asunción es considera un dels espais més significatius d'aquest estil i és en Pedrajas l'artista encarregat de la decoració rococó que cobreix aquesta magnífica obra d'art de l'arquitectura prieguense. No us perdeu tampoc la Capilla de Jesús en la Columna de planta rectangular amb volta de canó amb un esplèndid retaule amb dues fornícules, una a cada cantó, una amb la Verge de los Dolores i l'altre amb Sant Joan Evangelista. Ni tampoc deixeu de veure la Iglesia de las Angustias fundada l'any 1773 per Josefa Angustias per a dotar d'un temple a la imatge de la Verge de les Angústies que es trobava a una ermita amb males condicions.





Acabem aquesta mini ruta per Priego de Córdoba, penseu que hi ha moltíssims més llocs meravellosos per visitar, a La Ribera  on el Picaillo, la Presa Ibèrica a baixa temperatura i els seus postres amb oove Picudo de la D.O.P. de Priego, són sensacionals.


Sandra d'Energysupport, Alicia Luque de Conredesyaloloco,
José Toro de Blog Hedonista i Montse femcuinetes