dilluns, 28 de gener del 2019

LA CANDELERA

Cartell de La Candelera

Com si de la película Atrapat en el temps (Groundhog Day, 1993) es tractés torna la Fira de La Candelera que enguany celebra la 168a edició. Aquesta película, una de les meves preferides, narra les peripècies que pateix un meteoròleg (Bill Murray) que viatja a Pennsilvània per a cobrir, al costat de la seva nova productora (Andy McDowell) i un tècnic de gravació (Chris Elliott), la notícia del Dia de la marmota, una tadició, usada per grangers dels Estats Units i el Canadà, molt folklòrica, basada en l'ombra que projecta l'animaló en sortir del cau on ha hivernat fins el 2 de febrer i que determina el temps que li queda a l'hivern. L'equip de periodistes queda atrapat al petit poble de Punxsutawney degut a una tormenta de neu i misteriosament el Phil Connors tornarà a viure el mateix dia, una i una altra vegada...

Tradicionalment s'ha considerat el dia 2 de febrer una data per a pronosticar la meteorologia hivernal i així mateix es reflecteix a la dita "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, l'hivern és viu" que vindria a ser més o menys que el joc d'ombres de la marmota depenent si fa un dia ennuvolat o bé un sol que espanta les pedres.

El primer cap de setmana del mes de febrer, Molins de Rei celebra La Candelera, una fira centenària instituïda per Isabel II l'any 1852 arran de la petició d'una colla de propietaris i del mateix ajuntament de la localitat i que va començar com una mostra agrícola relacionada bàsicament amb la vinya i ha esdevingut amb els anys molt més que una activitat econòmica, ara és la Fira catalana, una de les més arrelades del país.

Dins els actes merament econòmics i firals cal destacar les mostres de planters, jardineria i maquinària agrícola, sectors que la fira manté des dels seus orígens i als quals s’hi ha anat afegint l’automoció i la indústria. Al costat d’aquests sectors hom pot trobar-hi productes artesanals, brocanters, objectes de col·leccionisme i diverses fires dins el certamen general com poden ser la de vins i caves, la d’alimentació, l’ecològica, la de les arts i la mostra de bestiar. 

A la fira també hi conflueixen tot de manifestacions socials, lúdiques i culturals: concerts, exposicions, concursos, espectacles, presentacions, i un llarg etcètera,  tot plegat completat amb l’esmorzar dels traginers, la botifarrada popular, les ballades dels gegants, els castellers, 50.000 m2 de superfície, més de 900 expositors i uns 300.000 visitants són algunes xifres de la celebració.

Gastronomia

La Coradella, plat emblemàtic de la població i que aquest any ha estat guardonada amb el premi que organitza la revista Cuina, "El plat favorit dels catalans" representat pel Bar Diana, ha protagonitzat el concurs per a restaurants i ha comptat amb un jurat de luxe: Sergi de Meià (cuiner i president de la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica); Oscar Ubide i Marcet de l'Associació de Comerciants de la Boqueria; Eduard Gonzalez Tejedor de l'Associació de Venedors del Mercat Municipal; Albert Agulló del Gremi d'Hostaleria del Baix Llobregat; Mingo Morilla Ribelles, restaurador i membre del Col·lectiu CUBAT, Cuina Baix Llobregat i Maria Rosa Asensi Macian de la Unió de Botiguers de Molins de Rei. 

Premis i premiats
  • Millor coradella categoria tradicional: Restaurant El Tast, Neus Pous.
  • Accèssit categoria tradicional: Bar Diana, Germán Puiggarí.
  • Millor coradella categoria innovació: Vermuteria El Pati, Natacha Aguirre.
  • Millor vi de la DO Costers del Segre, denominació convidada aquest any i que marida amb la coradella guanyadora: Tararot Negre del celler Carviresa.


Premiats al concurs de La Coradella

Espai gastronòmic a la Plaça de la Vila

Dissabte 2 de febrer
  • 11h Recepta: Tres versions de crema de carabassa, pastanaga i taronja Cuiner: Xavier Torrado Prat Col·laboradors: Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Institut Catalàd'Oncologia (ICO), Universitat Rovira i Virgili (URV) i Universitat de Barcelona (UB).
  • 12:30h Recepta: girella, coll de corder amb puré de patata i reducció de ratafia, arròs de corder i safrà Cuiner: Miquel Madrigal, professor de l’Institut Cavall Bernat de Terrassa. Amb el suport de Ramon Pujol Montanuy (Carns Batlle), Dolors Perucho (restaurant Era del Marxant) Jordi Garcia Muret (Mas Garcia Muret) Col·laboradors: Al teu gust, aliments del Pallars i Ajuntament de Tremp.
  • 14h Recepta: lletons de xai del ripollès arrebossats amb allioli de llimona, amanida amb llengua de xai confitada i terrina de xai. Cuiner: David Sanglas, professor de l'Aula d'hostaleria del Ripollès. Col·laboradors: Ajuntament de Ripoll, Agència de Desenvolupament del Ripollès (Aula Hosteleria), Producte del Ripollès.
  • 16:30h Recepta: gall dindi cuit a baixa temperatura Cuiner: Xavier Torrado Prat. Col·laboradors: Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Institut Català d'Oncologia (ICO), Universitat Rovira i Virgili (URV) i Universitat de Barcelona (UB).


Diumenge 3 de febrer
  • 11h Recepta: croqueta de bròquil de Sta Teresa, col de paperina amb farcit de pilota. Cuiner: Miquel Farín. Col·laboradors: Cuina 360, Pagesia de Collserola.
  • 12:30h Recepta: sopa de ceba amb textures de carxofa i ou. Cuiner: Albert Mendiola.
  • 14h Recepta: arròs amb verdures de temporada i receptes de la cuina de l’hort. Cuiners: Gemma, Oriol i Xavi. Col·laboradors: PACA, la Tartana de Can Bofill.
  • 16:30h Recepta: crema de xirivia amb vainilla, humus de carbassa i carpaccio de carxofes amb vinagreta de pinyons. Cuinera: Margarita Ventura. Col·laboradors: Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat
  • 18h Recepta: poma al safrà amb cremós de vainilla i toffe. Cuiner: Joan Ollé del Restaurant El Molí del Mallol de Montblanc. Col·laboradors: Aromis de la Conca


39a Fira de Vins

Com en els darrers anys, l’oferta gastronòmica va més enllà de la Coradella ja que en aquesta edició tornarem a trobar a la Plaça de la Llibertat una nova edició de la Fira de Vins i Caves, la més antiga de Catalunya que aquest any arriba a la 39a edició i que integra una trentena de cellers i bodegues que presenten les seves novetats. L’espai queda integrat a la zona de gastronomia de la Fira amb una àmplia oferta d’embotits, formatges i altres menges. Alguns dels cellers participants: Celler Cooperatiu Gandesa, Parés Baltà, la Vinyeta, Vins de Pedra, Maspujadó...

Cada any la Fira convida a una DO i aquest any és el torn de la Denominació d'Origen Costers del Segre representada pels cellers: Caviresa, Colamats i Antoni Giribet.


D.O. convidada
La Gòtica

Del 28 de gener al 3 de febrer no et perdis l'oferta de Tastos Candelera