dimecres, 20 de febrer del 2019

L'ESPIGALL DEL GARRAF-PARC A TAULA

El Parc del Garraf impulsa la recuperació de conreus d’espigalls 
Projecte de recuperació de l'espigall del Garraf (Fundació Miquel Agustí)
Foto cedida per la Diputació de Barcelona

El Parc del Garraf està impulsant la recuperació de diversos conreus que antigament formaven part de l’activitat agrícola i econòmica dels habitants d’aquest territori. Un d’aquests productes locals és la col brotonera o espigall, un vegetal que s’està reintroduint al mercat com a producte culinari i d’alt valor nutricional. 

Els brotons i els espigalls són les dues parts de la col brotonera  o col del fadrí (Brassica oleracea) que corresponen a diferents fases de creixement d’aquesta verdura originària de la zona del Garraf.  Anomenada així pels pagesos que mai aconseguien vendre-la i se’ls quedaba a les parades. Durant els mesos d’octubre i novembre li creixen uns brots amb molta fulla, que són els brotons. El mes de gener, abans que tingui lloc la floració, apareixen els espigalls (inflorescències immadures) que es poden collir fins al març.

El projecte de recuperació de l’espigall al Parc del Garraf s’està realitzant en col·laboració de la Fundació Miquel Agustí, un equip de recerca al servei del sector agrícola vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya, juntament amb NODE Garraf.

El projecte, que té una durada de vuit anys, es troba en el seu equador, pel que ja s’han pogut donar alguns resultats com és, haver pogut determinar les varietats genètiques i ambientals del vegetal per a la seva òptima utilització en el mercat. 

L’objectiu és aconseguir una DO per aquest producte com espigall del Garraf per vincular-lo al territori i donar-li la projecció necessària per a la seva producció i comercialització. En aquest aspecte, és important consolidar l’agricultura dins el Parc del Garraf per passar a definir i promocionar la nova varietat d’espigall i trobar la implicació del sector de la gastronomia. 

El projecte de recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf és fruit del conveni de col·laboració entre la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona dins del Parc a Taula i s’emmarca en un projecte més ampli iniciat l’any 2013 en el que es proposaven diferents eines que permetessin el desenvolupament econòmic, rendibilitat, gestió sostenible i autogestió de les explotacions agrícoles dins l’entorn de la Xarxa de Parcs Naturals. 

En la presentació dels resultats del projecte que ha tingut lloc en l'entorn privilegiat de la Fundació Alícia al Món Sant Benet, hi han participat: Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia que ens ha donat la benvinguda; Xavier Roget Padrosa, responsable del programa Parc a Taula de la Diputació de Barcelona; Aurora Rull, investigadora de la Fundació Miquel Agustí que ens n'ha fet una breu explicació; el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer; la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet i la presidenta de l’Associació d’Espigalls del Garraf, Montse Marcè i Sabadell que ens ha transmés el seu gran entusiasme pel producte. 

La jornada s’ha completat amb una degustació de diferents plats on l'espigall ha estat el protagonista cuinats amb maestria per David Gil Julià, xef de la Fundació Alícia.




Xef David Gil 
Tastet d'amanida d'espigall
 amb cítrics i ceba 
Arròs d'espigalls

Cinc cèntims sobre el projecte

EGEsNat (Espigalls del Garraf- Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida) és un projecte de 4 anys de durada (2017 – 2020) que es planteja com la segona fase del projecte que la Fundació Miquel Agustí amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona van realitzar durant els anys 2013 a 2016: “Eines per a la dinamització agrícola del Parc del Garraf: anàlisi de la dinàmica agrícola i impuls dels productes locals (espigalls del Garraf)”.

En les seves dues fases, el projecte té per objectiu dinamitzar l’agricultura del Parc Natural del Garraf a través de la recuperació d’una varietat tradicional de la zona, l’espigall del Garraf. D’aquesta manera, el projecte contribueix en la dinamització agrícola a la comarca i en el foment del consum local i de proximitat.

Per fer-ho, d’una banda s’ha introduït, de forma experimental, el cultiu de l’espigall dins del parc. I de l’altra, s’han millorat les poblacions actuals d’espigalls del Garraf per consolidar-ne el seu cultiu i oferir un producte de millors característiques tant a productors com consumidors.

Resultats fase I:

Durant la primera fase, de 4 anys de duració (2013-2016), s’han aconseguit els següents resultats:

1. Estudi detallat de les parcel·les agrícoles de la zona del parc i avaluació de les possibilitats de recuperació agrícola.
2. Adequació, millora i ús d’una parcel·la agrícola en desús a la finca de Can Grau, situada dins del parc.
3. Impuls de a la creació i continuïtat de l’associació de productors d’espigall de la comarca Associació Espigalls del Garraf.
4. Obtenció d’una nova varietat d’espigall que manté les característiques morfoagronòmiques de la varietat tradicional, però presenta major homogeneïtat, major rendiment i millor arquitectura.
5. Desenvolupament de la metodologia per l’anàlisi sensorial descriptiu de l’espigall del Garraf.

Actuacions fase II:

En la segona fase, iniciada el 2017 i que també durarà 4 anys, fins al 2020, es duran a terme les següents actuacions:

1. Assajos lligats a la descripció objectiva del vincle producte-territori a fi de certificar la qualitat diferenciada de l’espigall del Garraf.
2. Millora agronòmica, sensorial i nutricional de l’espigall del Garraf a través de la selecció participativa.
3. Introducció de l’agricultura dins del PN del Garraf.
4. Dinamització del sector productor i elaborador.
5. Difusió, divulgació i transferència del projecte.