dimarts, 12 de març del 2019

CANELONS D'ESPINACS AMB PANSES I PINYONS

Canelons d'espinacs
Truita d'espinacs, espinacs amb cigrons, fregidets amb all, bacallà amb espinacs, croquetes d'espinacs, espinacs amb panses i pinyons o a la catalana, amb beixamel, amb ceba i tomàquet, a la florentina amb ous, en forma de souflé, farcin panades o pastissets, coca amb espinacs i formatge de cabra...

Aquesta verdura de fulla, originaria del sud-oest asiàtic i portada a la Península pels àrabs cap el segle IX no va arribar a França fins molt més tard, quan Caterina de Mèdicis, la de les forquilles, la porta junt amb carxofes, pèsols, melons, julivert i altres ingredients aleshores desconeguts. Als Estats Units es fan molt populars durant els anys 30 dels segle XX gràcies al personatge de dibuixos animats anomenat Popeie que en menjar-ne veia augmentar la seva força de manera excepcional.

Per a fer aquests canelons primer els hem bullit durant un parell de minuts i després, ben escorreguts, els hem saltat amb un grapat de panses i pinyons amb un bon raig d'oli d'oliva. Hem afegit una cullerada sopera de farina i una mica de de llet, fins que hem aconseguit una farsa toveta però compacte. Hem bullit la pasta dels canelons, hem fet una beixamel i els hem gratinat recoberts de formatge Comte.

Ingredients: Un parell de manats d'espinacs, un grapat de panses, uns quants pinyons, una cullerada de farina, 250 ml de llet, oli d'oliva verge extra, sal, mig litre de beixamel (60 grs de mantega, 50 grs de farina, tres quarts de litre de llet aprox, sal i nou moscada) i 75 grs de formatge Comte ratllat.

Fonts: al Llibre de Sent Soví, el receptari més antic conservat en llengua catalana, hem trobat una recepta de com cuinar espinacs: "si vols fer espinacs sens aigua, pren los espinacs e deneja'ls bé, e puis lava'ls e fe'n dos o tres trossos. E hagues una olla, e mit-hi una llossada d'oli, o seran aquells a qui n'hauràs a dar. E puis prem-los bé e mit-los en l'olla, e mit-hi un poc de sal en guisa que no n'hi haja massa, entrò que sien fusos; e estrijolats-los.