dijous, 8 de novembre del 2018

EL MILLOR XUIXO DEL MÓN-PREMIS AL FÒRUM GASTRONÒMIC GIRONA

Un any més, el Fòrum Gastronòmic serà l'escenari de l'entrega de premis i reconeixements com el Josep Mercader, que el dimarts, l'últim dia del certamen, a les 15:45h, premiarà a Montserrat Fontané, la mare dels germans Roca, en la categoria de cuina; Isidre Gironès de Ca l'Isidre en la de sala; Carme Ferrer de Bàrbara Forés, Terra Alta en la categoria de vins; Martí Terés d'Oleum Flumen en  la de producte i la grandíssima divulgadora de la cuina de la Catalunya nord, Eliane Thibaut Comelade en cultura.

El Plat Favorit dels Catalans, concurs que organitza la revista Cuina, en la seva tercera edició també serà un dels premis que coneixerem durant les jornades del Fòrum. Després que l'escudella i la carn d'olla fos escollida com la menja predilecta, la primera vegada que es va celebrar el concurs i el capó de El Prat, l'any passat, enguany els quatre finalistes són: l'olla aranesa de la Vall d'Aran, la coradella de Molins, el cimitomba de Tossa de Mar i el rossejat del Delta, quin serà el plat guanayador? Ho coneixerem el dia 19 a partir de les 15:30h a l'Auditori.

Una de les cerimònies més esperades del Fòrum és sens dubte l’entrega del Premi Cuiner 2018, un guardó en col·laboració amb La Vanguardia que diumenge 18 a les 15:15h premiarà un dels cinc finalistes que hauran de demostrar, cuinant en directe, per què han estat triats com a tal. Aquest any, com a novetat, el guanyador sortirà de les votacions populars i de les d'un comitè d’experts. Els candidats són Núria Bonet de Ca la Núria; Jordi Coromina de L’Horta, Tavertet; Juanjo Marqués del Maran; Arnau Muñío del Direkte i Pau Pons de L’Artesana del Poblenou.

Organitzats pel Clúster Foodservice de Catalunya en col·laboració amb el Fòrum Gastronòmic, l'incit'up, vol promoure, fomentar i premiar aquelles startups creadores de productes o serveis innovadors que millorin els sectors de l’alimentació i la gastronomia. S’han presentat 28 startups, vint d’elles procedents de Catalunya, tres de Madrid, dues andaluses, una de la Comunitat Valenciana, una de les illes Canàries i una riojana. Només deu finalistes podran presentar el  seu projecte davant del jurat el proper dia 19 al Fòrum Gastronòmic Girona i a la tarda reunir-se amb els inversors. Al vespre se celebrarà un sopar de gala, a càrrec del col·lectiu Cuina de l’Empordanet i serà llavors i després que el xef Joan Roca els imparteixi una conferència, quan es farà entrega del premis a l'Auditori de Girona.   

La recerca de la millor recepta de cuina asiàtica del país elaborada per un professional, ja sigui cuiner en actiu o estudiant, ha estat enguany la finalitat del premi Asian Culinary Awards que la cadena de restaurants Udon en col·laboració amb el Fòrum, entregarà el dia 18, després que  els participants hauran el·laborat en directe i davant d’un jurat d’experts, a les 12:30h a l’Àgora, un plat de cuina asiàtica, adient per poder-lo incloure a la carta dels restaurants Udon. El més original i que destaqui més per l’harmonia, el contrast de sabors i la combinació dels ingredients s’endurà el concurs. El guanyador i els dos finalistes obtindran premis per valor de 5.000 €.  

Els Premis InnoFòrum, patrocinats per la Cambra de Comerç de Girona, volen precisament, ser un reconeixement a la innovació que duen a terme moltes empreses del sector de la gastronomia.  Aquests guardons es divideixen en diverses categories: Producte més innovador; Packaging més creatiu; Gust més original... Els candidats, en total divuit, seran exposats del 18 al 20 de novembre al recinte firal del Fòrum. Els guanyadors es donaran a conèixer el dia 18 a partir de les 17:15h a l’Auditori.  

El millor xuixo del món


En el marc de la celebració de l’Any del Xuixo 2018 el Fòrum Gastronòmic, acollirà el primer concurs dedicat a aquest dolç tan gironí. L’objectiu és premiar els coneixements i habilitats dels flequers i pastissers artesans acreditats per elaborar xuixos. 

La final se celebrarà el dia 18 a les 12h a l’Àgora i el jurat estarà format per representants dels gremis de forners i flequers i de pastisseria, per la directora del CETT-Escola Tècnica Professional, Nan Ferreres; per la periodista Paula Molés; pel codirector del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau; pel cuiner Jordi Roca, del Celler de Can Roca;  per Xano Saguer, d’Espai Sucre i pel comissari de l’Any del Xuixo, Salvador Garcia-Arbós.