dilluns, 12 de novembre del 2018

PARC A TAULA-L'ESPAI MARÍ COSTES DEL GARRAF

El Parc a taula és un programa de desenvolupament econòmic promogut per la Diputació de Barcelona que vol destacar, mitjançant la gastronomia, la producció artesanal i la viticultura de proximitat i de qualitat, els valors naturals, culturals i paisatgístics dels nostres parcs.

Actualment hi ha més de 288 empreses adherides al Parc a taula, principalment allotjaments, restaurants, cellers, establiments, elaboradors i productors, tots ells vinculats a algun dels 9 parcs que participen en el programa i que són: el Parc de la Serralada de Marina, el Parc de la Serralada Litoral, el Parc del Castell de Montesquiu, el Parc del Foix, el Parc del Garraf, Parc del Montnegre i el Corredor, el Parc d'Olèrdola, el Parc Naturalde Sant Llorenç del Munt i l'Obac i el Parc Natural del Montseny Reserva de la Biosfera.

 Parc a taula organitza el seu primer àpat temàtic, dedicat al peix de temporadaEl primer dels àpats temàtics del Parc a taula ha estat dedicat al peix de temporada i al Parc del Garraf i l'espai Marí Costes del Garraf. Aquets àpats volen difondre els valors dels espais naturals, utilitzant la gastronomia com a fil argumental. Han assistit 40 persones entre periodistes i bloggers del món de la gastronomia com són Baco y Boca, femcuinetes.cat, Cuinetes Carme, Chup chup chup, el Diari El Llobregat, Stock de ràdio de la Xarxa de Comunicació Local, Mireia Casamada, Inspira Gastronomia, El Punt Avui, Fira Àpat, Boca Ràdio, La Voz de Castelldefels i La Torre de Barcelona. 

La benvinguda a l’àpat ha estat a càrrec de la Regidora-delegada de Comerç, Turisme, Hostaleria i Habitatge de l’Ajuntament de Castelldefels, Ana Quesada. L’àpat  que ha tingut un caràcter divulgatiu ha transcurregut en un ambient distès i entre plat i plat, s’hi han fet breus presentacions. El responsable del Parc a taula a la Diputació de Barcelona, Xavier Roget, ha explicat el programa, el President de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú, Jaume Carnicer, ha explicat les tres espècies de peix i com les pesquen, la responsable del Centre d’Estudis del Mar, Flora Portas, a presentat l’Espai Marí Costes del Garraf, el Director dels parcs del Garraf i Olèrdola, Santi Llacuna, ha donat a conèixer aquest territori, i el Vicepresident de la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, Jose García, ha parlat del valor ambiental del programa Parc a taula.

Per l'ocasió la Confraria de Pescadors de Vilanova ha proposat tres espècies de peix de temporada: la mòllera de fang, la sírvia i el moll de roca que són uns peixos fàcils de trobar a les peixateries, amb preus econòmics i molt valorats a les cuines de l'alta restauració. A més a més el fet que es pesquin només en determinats mesos de l'any. permet diversificar el consum i restar pressió a altres espècies més demandades.

Els alumnes de l'Escola d'Hostaleria de Castelldefels han preparat i presentat sis plats i un espectacular postre: Romesquet de mòllera de fang amb musclos, mòllera de fang amb humus, espinacs alls tendres i coca de milfulles, tros de sírvia fumada amb alvocat i all verd, ceviche de sírvia amb maduixetes i groselles, arròs cremós de moll de roca i, per últim, moll de roca amb compota de tomàquet i noddles de sípia. El postre ha consistit en un Babà al rom amb crema i fruits vermells.

La DO Penedès ha estat la encarregada del maridatge de set vins dels cellers: Credo, Can Ràfols dels Caus i el Celler de l'Hospital San Joan Baptiste de Sitges, presentats amb maestria pels enòlegs de les bodegues.

La cloenda de l'acte ha estat a càrrec del Diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, l’il·lm. Sr. Jesús Calderer Palau.
L'Espai Marí Costes del Garraf


És un dels espais litorals de Natura 2000, la xarxa de la Unió Europea que té per objectiu fer compatible la protecció dels hàbitats naturals amb l’activitat humana que s’hi desenvolupa.

La Diputació de Barcelona col·labora en la protecció de l’Espai Marí per mitjà de la recerca, la difusió i la sensibilització ambiental que es porta a terme des del Centre d’Estudis del Mar de Sitges.

L’Espai Marí, que abasta la zona litoral entre Castelldefels i Cunit, forma part d’un extens àmbit natural protegit en el qual s’hi inclouen també els parcs terrestres del Garraf, el Foix i Olèrdola i l’Espai Natural dels Colls i Miralpeix, i pertany al Pla d’espais d’interès natural de Catalunya (PEIN). Està reconegut com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) per la Unió Europea, gràcies als hàbitats d’interès ecològic que hi acull, com ara la praderia de posidònia.