dimecres, 7 de novembre del 2018

V JORNADA GASTRONÒMICA DEL CALÇOT DE VALLS-AULA XEF CAPRABO





El Regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris, ha presentat, juntament amb el Responsable de Productes de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero, les novetats de la Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls, que se celebrarà el proper 24 de novembre a Valls. 

En aquesta cinquena edició, la Xef Carme Ruscalleda serà nomenada "Amiga de l’Autèntica Calçotada de Valls" i la Jornada comptarà amb la presència de xefs de renom com Albert Raurich (El Bulli, Dos Palillos, Dos Pebrots), Carles Abellán (El Bulli, Comerç 24, Tapas 24) i el recentment distingit Premi Revelació de l'Acadèmia Catalana de la Gastronomia 2018, Joel Castanyé de La Boscana, a més d'una representació de cuiners de Valls.

A la presentació que ha tingut lloc aquesta setmana a l'aula #ChefCaprabo, els xefs de Valls: José García (Restaurant Luga) i Joan Mira (Restaurant Planeta Kasteller) han ofert un showcooking de tres originals i exquisides receptes amb base de calçot, maridades amb vins de la DOP Tarragona, presentats magníficament per l’enòloga de la DOP Tarragona, Elisa Ribé.




Els plats que s’han pogut degustar a la presentació són: una Truita de patata amb calçot fumat i un toc de la seva salsa tradicional amb pa de calçot; un Ravioli farcit de cansalada a baixa temperatura, calçot caramel·litzat i formatge de cabra; i una Pizza de calçots, mozzarella, llonganissa de Valls, botifarra culera negra i l’autèntica salsa de calçots a banda.








Una altra de les novetats de la Jornada és l’homenatge pòstum al malaguanyat Xef Àngel Solé, el cuiner dels restaurants Ca L'Àngel i El Petit Cup, de Valls que sempre havia participat activament a les jornades i que passaran a portar el seu nom. Aquesta distinció, honorífica i vitalícia, pretén reconèixer la seva trajectòria, l’amor que desprenia per la gastronomia i la defensa tant del seu origen vallenc com de la qualitat de l’autèntica calçotada de Valls.

Caprabo preveu incrementar un 15% la venda de calçots aquesta temporada

Caprabo és la companyia de supermercats que major aposta realitza per la producció de proximitat. El 2015 va signar un acord amb la Federació Catalana de DOP i IGP. També té un acord amb la Federació Catalana de Cooperatives Agràries (FCAC). Tots dos acords s’emmarquen en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, pel qual s’han introduït en els últims anys fins a 2.600 productes de proximitat de les diferents comarques de Catalunya procedents d’uns 300 petits productors i cooperatives agrícoles. 




IGP Calçot de Valls


El calçot s’ha convertit en un dels productes de la terra més populars a Catalunya, essent molt tradicionals les calçotades de Valls i del Camp de Tarragona, on s’ha consolidat una producció de calçots de gran qualitat, reconeguda per la Indicació Geogràfica Protegida. 

Es conreen seguint unes pràctiques de cultiu tradicional que duren gairebé un any. Els calçots de Valls tenen una llargada de 15 a 25 cm i un diàmetre, mesurat a 5 cm d’arrel, d’entre 1,7 i 2,5 cm.

La IGP és la denominació utilitzada per designar “els productes agroalimentaris que procedeixen d’un lloc, d’una zona geogràfica o, excepcionalment, d’un país que deu la qualitat especial, la reputació o una altra característica concreta al seu origen geogràfic, i que siguin produïts, transformats o elaborats al lloc, la zona o el país que dona nom a la indicació, incloses les denominacions tradicionals de productes agroalimentaris, geogràfics o no, si compleixen els requisits mencionats al R(CE) 510/2006, del 20 de març de 2006”.