diumenge, 26 de maig del 2019

FÒRUM BARCELONA ESTRENA FÒRUM LAB


El saló estrenarà Fòrum Lab, un espai específic dedicat a la innovació

Fòrum Gastronòmic Barcelona proposa una mirada introspectiva al moment culinari actual Sota el lema "(Re)pensar la gastronomia" 

El Fòrum Gastronòmic Barcelona, impulsat per la seva aliança amb Fira de Barcelona a través d’Alimentaria Exhibitions, reunirà els grans xefs, que compartiran protagonisme amb petits productors i grans companyies en un esdeveniment en què mostraran les seves últimes creacions i reflexionaran sobre el futur del sector. El certamen, que abordarà la gastronomia i el foodservice des de tots els àmbits, fomentarà el debat i la innovació en un nou espai, el Fòrum Lab. Carme Ruscalleda, Raül Balam (Moments), Paco Pérez (Enoteca), Jordi Cruz (Àbac), Enrique Valentí (Marea Alta), Artur Martínez (Aürt), Carles Tejedor (BeSo) i Oliver Peña (Enigma) són alguns dels cuiners que ja han confirmat la seva presència en un saló que, amb l'objectiu de "(Re)pensar la gastronomia" torna a Barcelona del 18 al 20 de novembre del 2019, i espera convertir-se en un espai per a la reflexió i innovació gastronòmiques, que reuneixi de forma transversal a tots els agents del sector. 


El codirector del Fòrum, Pep Palau, assenyala que “creiem que estem en un moment que convida a la reflexió i la introspecció, després de molts anys de creixement i progressió trepidants, amb un ritme frenètic de novetats tecnològiques i un model de creativitat incessant –tot això derivat, entre altres coses, de l'herència d’ El Bulli”– volem oferir la oportunitat de parar i analitzar el moment que viu la gastronomia actual amb tots els seus protagonistes”. 

El Fòrum Gastronòmic Barcelona se celebrarà al pavelló 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona i ja ha comercialitzat més d'un 70% dels prop de 6.000 m2 d'espai expositiu previst. Empreses com ara Estrella Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Bidfood, Friolisa, Complet Hotel, Girbau, Pordamsa o Soublin ja han confirmat la seva participació en l'esdeveniment, que comptarà també amb la presència de petits productors. En total, s'espera que hi participin més de 200 expositors. 

Segons Josep Alcaraz, codirector del saló, “estem molt satisfets amb el bon ritme de contractació, que ens permet ser optimistes en el nostre objectiu de doblar l’espai ocupat la última vegada que el Fòrum es va celebrar a Barcelona, el 2016”. Alcaraz també valora especialment la barreja d’empreses participants, “que engloba des de grups de fabricants i distribuïdors d’aliments i serveis per a la indústria alimentària fins a petites empreses productores de proximitat, el que remarca l’esperit diferencial que sempre ha caracteritzat el saló”. 

Un espai per a la reflexió i els negocis Un altre dels espais destinats a la reflexió sobre la cuina i sobre els nous models de negoci sorgits en els últims anys és el nou Fòrum Lab, on segons Palau, "no es cuinarà, no es tastarà, no es menjarà: es reflexionarà sobre com innovar en un sector en permanent transformació". 

Fòrum Lab arrenca aquest any amb la voluntat d'esdevenir un pilar per a la innovació gastronòmica, que aculli diferents representants del sector d'una manera transversal. Conferències, taules rodones, petites ponències i tota mena d'activitats relacionades amb la divulgació més enllà de la pràctica gastronòmica tindran lloc en aquesta àrea que es desenvoluparà en tres eixos: sostenibilitat, digitalització i negoci. 

Palau destaca que "el Fòrum té una particularitat que el sector ha acollit amb gran entusiasme: és l'espai en què hi cap tothom, des de la gran companyia al petit productor, i aquesta transversalitat és difícil de trobar en un sol espai". 

De fet, per a Palau, "la revalorització del producte de proximitat, del petit productor, fins i tot de les produccions pròpies, és una de les grans tendències que estan marcant el sector en els darrers anys, que cada cuiner adapta a les seves formes, possibilitats i inquietuds". Per aquest motiu, és important que el Fòrum Gastronòmic Barcelona reflecteixi "aquesta sensibilitat del sector per la sostenibilitat, la responsabilitat social i per l'elecció d'un producte amb valors ètics". 

El vi guanya presència El Fòrum Gastronòmic Barcelona i posarà èmfasi en el nou protagonisme que té el sommelier al restaurant, de manera que també inclourà la proposta especialitzada Fòrum Vi, que acollirà les ponències dels millors enòlegs, viticultors, sommeliers i prescriptors. 

D'altra banda, al saló s'atorgaran tres guardons: Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic distingirà el treball dels cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat; els Premis Josep Mercader reconeixeran la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana; i els InnoFòrum premiaran la innovació en gastronomia en diferents categories: el packaging més creatiu, el producte més innovador i el sabor més original. 

Fòrum Gastronòmic i Alimentaria Exhibitions Fòrum Gastronòmic Barcelona serà el primer organitzat per Fira de Barcelona, a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions, conjuntament amb Fòrum Gastronòmic. Nascut el 1999, el Fòrum Gastronòmic celebra aquest 2019 els seus 20 anys de vida. A més de Barcelona, també se celebra a Girona i A Coruña. 

Per la seva banda, Alimentaria Exhibitions compta amb una cartera de salons entre els quals destaquen Alimentaria Barcelona, Barcelona Wine Week, Alimentaria FoodTech, Alimentaria & Horexpo Lisboa i Expo ANTAD & Alimentaria Mèxic.