dimecres, 10 d’octubre del 2018

FIRA DEL TORRÓ I LA XOCOLATA A LA PEDRA-AGRAMUNT

Torrons Fèlix

Una mica d'història

L’inici de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra es remunta a l’any 1988 quan a iniciativa del Foment Pro-Mercat d’Agramunt i Comarca es va organitzar un mercat dedicat al torró. La bona acollida que va tenir la iniciativa va animar als organitzadors a obrir la participació a altres sectors i el 12 d’octubre de l’any següent es va celebrar la primera Fira del Torró i de la Xocolata a la Pedra. De llavors ençà la fira ha evolucionat  i actualment és un punt de referència dins el calendari firal de les Terres de Lleida, doncs compta amb sectors força diferenciats: artesania, automoció, torró, institucions de la vila i un llarg etcètera.

A la segona edició, l'any 1990, es va ampliar el recorregut i es van afegir paradetes d'artesania, de vins i caves, de jardineria, de gastronomia...

A la quarta edició es va traslladar el sector dels torrons al pavelló poliesportiu i a les següents edicions, el gran nombre d'expositors va fer necessari la instal·lació d'una carpa de 800 metres quadrats a tocar del poliesportiu.

L'any 1997 el sector de l'automoció es trasllada a la Pl. Fondandana i per primer cop s'habilita una zona d'aparcament per facilitar l'accés dels visitans. S'instal·la  també la Carpa de la Cuita on es podia veure com s'elaborava el producte típic de la localitat. 

A la desena edició s'afegeix una mostra d'oficis antics i l'any següent es trasllada la zona d'atraccions a l'altre banda del riu Sió per a donar cabuda a l'exposició de maquinària agrícola i la fira es mantinguè en aquest perfil, fins que l'any 2009 es va crear l'Aula del Gust per a potenciar el món del dolç i per a fer tastos guiats i conferències especialitzades de la mà dels millors pastissers i personatges de la gastronomia.

L'any 2012 s'inicien les demostracions de Xocolata a la pedra a la Carpa de la Cuita i l'any següent s'estrena l'Espai Degustació dins el pavelló agroalimentari donant-li a la Fira, un toc més dinàmic i participatiu.

La música i els foodtrucks arriben l'any 2015 amb la creació de l'Espai Foodgonetes per a oferir als visitants una àrea de respir on poden tastar la millor cuina nòmada del moment, mentre escolten grups novells que ofereixen la seva música en directe.

De l'1 al 31 d'octubre es pot degustar plats típics cuinats amb xocolata i torró en una ruta gastronòmica on participen els millors restauradors de la zona; Ruta del torró


Lloc:
  • Agramunt (Lleida)
Horari, la Fira obre a les 10:00h:
  • Divendres dia 12 d'octubre. Consulta les activitats
  • Dissabte dia 13 d'octubre. Consulta les activitats
  • Diumenge dia 14 d'octubre. Consulta les activitats