dilluns, 29 d’abril del 2019

MOLINSBDEGUST-MOSTRA GASTRONÒMICA




Torna una nova edició de la Mostra Gastronòmica de Molins de Rei #molinsbdegust amb un doble format

  • 3, 4 i 5 de maig – a la plaça de Llibertat
  • Del 9 al 19 de maig als establiments 
Durant el cap de setmana podreu descobrir l’oferta gastronòmica de la vila a la pl. de la Llibertat en horari ininterromput: divendres de 18h a 23h, dissabte, d’11h a 23 h i diumenge, d’11 a 22 h.

del 9 al 19 de maig de 2019, els establiments oferiran menús gastronòmics i platets acompanyats de beguda a uns preus més que raonables.

Participants de la Mostra al carrer
CALA MIRELIS; SETEMBRE; LA BOTIGA DE L'IBÈRIC; EL ÑOQUI; RINCÓN PARAGUAYO; LA SICILIA IN BOCCA; EL PATI; LA CUINA D'AVUI; BIOBÒ; EL TAST; EL TALLER; NIKKEI; LA CUINA DE L'ARRÒS; AMATXO EUSKAL TABERNA; 





Establiments que participen

RESTAURANT L'ÀPAT; CAN TINTORER; EMPÍRIC; RESTAURANT SUKPA; SAMARANCH PARK; CALASANZ; EL TAST; ELS TEUS SENTITS; LA KAÑA; LA VOLTA; BACCUS; CAL MINGO; EL PUNTO; EL FOMENT; NIT I DIA; ROCCO; BARBERETXU; TAPERIA LEMOS; BAR DIANA; TAVERNA ELS SOMNIS; PASTISSERIA CARDONA; EL PUNT EXPRÉS; BAR CAFÉ 3 …; CA LA MIRELIS; PASTISSERIA ARENAS; EL RECREO DE SEMPRE; EL VERMUTET; LA LLAUNA; MIGUELÓN; BAR SPORT; FORMATGERIA MOLINS; HOTEL IBIS (Molins de Rei); ENTREPLATS; EL TIBERIA NACHO; COLOMER; CAN PIZZA; RESTAURANT LA PENI; EL TALLER; CARAMBOLA; EL PATI; PASTISSERIA ROCA; MOUKI'S; DEHESA SANTA MARIA; ELS 5 MINUTS; POLLO FUNKY; EL GATO NEGRO.

Un parell d'exemples de menú gastronòmic 

Menú de Can Tintorer (33 euros)
camí de Can Tintorer, s/n 
93 668 13 94

Primer plat:
• Calçots arrebossats amb romesco
• Carxofes del Prat a la brasa
• Escalivada (pebrot i albergínia a la brasa) amb anxoves de l’Escala
• Favetes baby saltades amb pernil ibèric de gla i ou ferrat de guatlla

Segon plat:
• Bacallà fresc noruec (Skrey) gratinat amb mussolina d’allioli suau
• Entrecot de vedella de Girona al gust (brasa, pebre o rocafort)

Postres:
• Crema catalana
• Gelat de mascarpone
• Maduixots del Maresme al gust (nata, suc de taronja o moscatell)

Beguda: Aigües minerals, vi negre D.O. Montsant o cervesa i cafès


El Tast (35 euros)
Jacint Verdaguer, 121
93 680 24 34

Menú degustació:
• Bloody Mary de Ratafia
• Coca amb brandada de bacallà
• Calamar farcit de botifarra de perol amb pera i cúrcuma
• Costella de porc ibèric confitada amb crosta de mel de romaní

Postres: Xarrup sgroppino

Beguda: Aigua, copa de vi o cervesa

NIT DE LA GASTRONOMIA DE VILANOVA I LA GELTRÚ-CINQUENA EDICIÓ

5a Nit de la Gastronomia

La Nit de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú en la seva cinquena edició se celebrarà aquest dijous dia 2 de maig a les instal·lacions de la Daurada com en les tres darreres edicions que van ser tot un èxit. El sopar consisteix en un menú degustació de cinc plats i unes postres i els tiquets, a 35 euros per persona ja estan a la venda a l'Oficina Municipal de Turisme de Ribes Roges de dimarts a divendres de les 9 a les 14 h i de les 16 a les 19 h, els dissabtes de 10 a 14 h i de les 16 a les 19 h, i els diumenges i festius de les 10 a les 14 h. També es poden adquirir al Gremi d'Hostaleria de Vilanova i la Geltrú, a les seves noves oficines de la Rasa del Miquelet 16, de dilluns a divendres de les 9 a les 13 h i de dilluns a dimecres de les 17 a les 19 h.

La Nit de la Gastronomia l'organitza el Gremi d'Hostaleria i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. El principal objectiu d'aquesta celebració és la promoció de la gastronomia autòctona, així com del producte local, de proximitat i de Km 0. La Nit vol posar de relleu el paper de la restauració i de les empreses de serveis dedicades a la promoció de la ciutat.

El menú degustació consistirà en un còctel de benvinguda que tindrà lloc a la magnífica terrassa del restaurant amb vistes espectaculars a la platja de la localitat i consistirà en mig gin tònic que prepararan les Destilerías MG, un dels habituals col·laboradors de la Nit, acompanyat d'apertius de Patates Piqué, i enguany s'afegeix la cervesa Inèdit d'Estrella Damm. 

Ja al menjador, el menú degustació d'enguany l'obrirà el "Tàrtar de tonyina de Vilanova amb pappadum, maionesa de kimchi i alvocat" proposat per l'Escola d'Hostaleria Joan Ramon Benaprès de Sitges, i maridat amb Vermouth blanc reserva Padro & Co, plat que ha estat dissenyat pel xef vilanoví d'adopció, David Reig. Cal destacar també que el servei de la nit, tant a sala com a la cuina, comptarà amb la col·laboració dels alumnes de segon grau superior de l'Escola d'Hostaleria.

Tot seguit es podrà tastar la proposta del xef Ferran Granados, de l'Ànima Bistró, que consistirà en "Sardina de Vilanova sobre tomàquet fumat al carbó i amb aroma de chardonnay" maridat amb el vi blanc "Mireia" de Pinord Vins i Caves (Gewürztraminer, Muscat, Sauvignon blanc). 

El tercer plat de la nit és el del restaurant de La Daurada que presenta una original "Sopa thai de pagell i verduretes mediterrànies" i que ha conceptualitzat el xef Javier Pradanas, aquesta festa pels sentits es maridarà amb el Chadonnay de Jaume Serra. 

El restaurant L'Artiga, i la seva xef Núria Montserrat s'estrenen a la Nit amb uns "Espigalls per l'avi Miquel", tota una declaració a favor de la cuina de mercat, i que es maridarà amb "El negre de Gabarró" (garnatxa, Syrah) de l'Heretat Can Mata. 

Per acabar, el cinquè plat de la nit el presenta el Restaurant del Foment que, sota el disseny del xef Ignasi García, ofereix un "Ravioli a l'estil Foment Vilanoví".


Les postres son un treball de creació de Pastisseria Mercè i de les mans de Josep Escalera, que han decidit batejat com "La plaça és vostra", on la xocolata i el caramel en són protagonistes. 

El cava no faltarà en aquesta cinquena Nit de la Gastronomia ofert per Cava Brut Nature "Vilanova" del Celler de Viticultors.

Els cafès, que com sempre seran oferts per Vilanova Cafès, aniran acompanyats d'unes llunes de xocolata fetes a l'Escola d'Hosteleria Joan Ramon Benaprès, i del vi dolç "Vendimia Tardía" de Villa Albina (Viura, Malvasia).


Durant la nit es sortejaran entre els assistents diferents obsequis i regals oferts pels diferents col·laboradors de la Nit de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú. Als ja citats cal afegir Temps de Vi, Mercats de Vilanova, Menja't Vilanova, L'Espiga d'Or, Olis CEOLPE del Centre Oleícola del Penedès, Confraria de Pescadors, Associació d'Espigalls del Garraf, Embotits Bundó, Olivé Rueda, Kinkakau, La Daurada, Estació Nàutica i Carns Milà.

El punt i final de la nit, un cop s'hagi fet l'homenatge a diferents persones que treballen per la promoció i la preservació de la cuina local, també serà responsabilitat de Destilerias MG que oferirà els seus ja tradicionals Gin Tònics elaborats amb les seves ginebres prèmium.

diumenge, 28 d’abril del 2019

CUSCÚS TFAYA-CUSCÚS DE FES

Del llibre "Casablanca, cocina de Marruecos" de Nargisse Benkabbou, editat per Blume, fem cuscús.

El cuscús és un plat d'origen amazic que es prepara amb sémola de blat, farina de blat de moro i fins i tot amb arròs. S'acompanya amb altres ingredients com ara la carn, el peix, les llegums, les verdures, les fruites seques i s'amaneix amb una salsa picant com la harissa. 

El nom, com passa en tants altres plats prové de l'estri on es cou, la cuscusiera o couscoussier que pot ser de fang o de metall i té foradets perquè pugui passar el vapor i es cogui el cereal. Després de la colonització per part dels francesos de la franja mediterrània (Marroc, Algèria, Tunissia) s'extengué com a plat exòtic, malgrat a l'Al Àndalus ja era conegut molt abans.

Hi ha un munt de variacions local, a Algèria i al Marroc, s'acompanya de sucre i ametlles i es menja com a postre, a Tuníssia se serveix amb la salsa picant a base de bitxo, harissa, i amb gairebé tot: peix, carn de corder, pollastre, marisc, vedella i fins i tot camell. Hi ha a més a més tot una sèrie de productes similars elaborats amb iuca, nyame i blats de diferentes grandàries com el pitim o l'orzo.

D'origen marroquí, nascuda a Brussel·les però molt arrelada a la cultura dels pares, Nargisse Benkabbou, publica un llibre amb més de 100 receptes tradicionals de la cuina marroquina que va conéixer des de molt petita, de la mà de la seva mare i que ha sabut fusionar, passat i present, tradició i modernitat, a la perfecció i transportar-nos a aquest país de contrastos que és el Marroc.

Fes és la tercera ciutat més gran del Marroc, després de Casablanca i Rabat, capital espiritual del país, l'any 859 ja albergava una de les universitats més antigues del món. Es distingeix per la seva gran diversitat culinària -no només de cuscús i tagine viu l'home- destaquen plats de carn seca com el khliee, l'espatlla de corder al forn amb ametlles, amanides diverses i el cuscús tfaya que preparem avui.

Ingredients: 3 cullerades d'oli d'oliva, 2 cebes grans tallades a rodanxes, 4 alls xafats, 2 culleradestes de cúrcuma en pols, 2 culleradetes de gingebre en pols, 1 culleradeta de sal, un polzim de pebre negra, uns brins de safrà, 6 cuixes de pollastre, 400 ml de brou de pollastre, 400 grs de cigrons ja cuits,50 grs d'ametlles, 360 grs de cuscús ja cuit. Per la salsa tfaya: 2 cullerades d'oli d'oliva, 4 cebes grans tallades a rodanxes, 300 grs de panses, 3 cullerades de mel, 1 culleradeta de canyella en pols, 1/2 culleradeta de sal i 100 ml de brou de pollastre.

Preparació: En una cassola gran, fregiu les cebes i els alls amb la cúrcuma, el gingebre, el safrà, la sal i la pebre durant 3 minuts. Afegiu el pollastre, els hi doneu un parell de voltes i al cap d'uns 5 minuts hi poseu el brou i ho feu bullir a foc fort. Tapeu la cassola, baixeu una mica el foc i deixeu coure durant 45 minuts. Afegiu els cigrons i ho coeu tot junt 15 minuts més. Mentrestant prepareu la salsa tfaya, sofregint la ceba en una altra cassola amb l'oli d'oliva durant uns 20 minuts, afegiu les panses, la mel, la canyella i la sal. Al cap de 10 minuts afegiu el brou i que cogui fins que s'evapori el líquid i quedi una salsa de color marró fosc. Serviu tot junt amb els cuscús que haureu bullit prèviament, seguiu les instruccions de l'envàs i decoreu amb les ametlles.  


Cuscús tfaya

dissabte, 27 d’abril del 2019

COLMADOS DE BARCELONA DE INÉS BUTRÓN


Colmados de Barcelona: 
historia de una revolución comestible

Hi ha moltes maneres d'observar una ciutat, la seva història, la seva cultura, les gents que la transiten. Però hi ha una mirada que és especialment interessant per a algú que estima la cuina i és poder fer-la des d'un taulell. 

"Colmados de Barcelona: historia de una revolución comestible" és una narració calidoscòpica en què la protagonista és aquesta botiga entranyable que atresora la nostra essència com a poble que menja, pensa, construeix, comparteix i lluita.

"Colmados de Barcelona: historia de una revolución comestible" constitueix una investigació exhaustiva alhora que sentimental que rescabala la natura polièdrica del les botigues de queviures, pedra angular de la història de l'alimentació a la Ciutat Comtal i dels canvis que l'han transformat.

Inés Butrón, l'autora del llibre, ens fa una petita revelació:
"Hi ha qui li és fidel al seu perruquer, al seu psiquiatre, al seu gosset falder, però la meva mare només li era fidel al seu botiguer. I al meu pare, suposo"

És llicenciada en Filologia Hispànica per la UB, va estudiar Humanitats a la UOC i
va cursar estudis de cuina a l'escola d'Hostaleria Hofmann. Va començar la seva carrera professional com a docent per passar més tard a treballar en mitjans de comunicació. Ha estat directora i presentadora d'un magazine matinal a RKB, col·laboradora a Onda Cero, ha escrit en diversos mitjans de premsa, impartit xerrades i conferències a l'Institut Cervantes de Utrech i ha exercit com a docent de comunicació gastronòmica a la UAO, al Màster d'Arrossos i Alta Cuina Mediterrània de la Universitat d' Alacant. 

És autora de diversos llibres d'història i cultura gastronòmica, entre els que destaquem, l'assaig "Comer en España. De la subsistencia a la vanguardia" editat per Península, l'any 2011 i que ens apropa a com són les nostres maneres de menjar des de 1936 fins a l'actualitat.

"Colmados de Barcelona:historia de una revolución comestible" és la seva última publicació, editat per Sd·Edicions, és una història dedicada a les persones que li van ensenyar a estimar la cuina i la seva ciutat natal vista des d'un mostrador.

Actualment, na Inés és professora del Culinary Institut of Barcelona.

dilluns, 22 d’abril del 2019

LA BOUTIQUE-NOVA XOCOLATERIA AL BARRI DEL BORN

La Boutique




Chocolates Lacasa obre la seva primera botiga a Barcelona, la sisena de la companyia, aprop de la que fou l’antiga fàbrica Mauri, on es van fabricar els primers caramels Mentolin.

L’establiment, ubicat al cèntric barri del Born, ofereix als amants de la xocolata els seus productes més Premium, incloent una àmplia varietat de xocolates i productes llestos per a la seva degustació.

A la seva botiga de Chocolates Lacasa, La Boutique, situada al c/Fusina, 5 de Barcelona, a pocs metres del Museu de la Xocolata, el visitant té l’oportunitat d’adquirir els productes Lacasa i també, si ho desitja, tastar-los al local: xocolata a la tassa, gelats artesans Bico de Xeado, crepes, gofres de xocolata i fins i tot, cafès acompanyats de xocolata 70% cacau formen part de la seva àmplia oferta.

La botiga també ofereix l’opció de tastar i combinar d’una forma lúdica tots els confits de la marca. Entre les opcions a escollir hi ha la selecció Mi Momento de fruits secs (anacards, ametlles, avellanes, festucs o cacahuets) o fruita (taronja, gerds, mango o panses), banyats de la xocolata de la qualitat més alta.

Com a curiositat tasteu també els distingits "escargots" fabricats a la seva fàbrica de Dijon, una especialitat farcida de praliné a "l’ancienne" que es pot tastar en tres varietats.

Els fans de Conguitos i Lacasitos, les marques més emblemàtiques de Chocolates Lacasa, també trobaràn un espai a la nova botiga, amb productes exclusius ideals per menjar, per decorar o per regalar.

Coincidint amb l’arribada de la Pasqua, la botiga posarà a la venda una exclusiva col-lecció d’ous de xocolata per a que els padrins més exigents trobin una mona d’una qualitat i dissenys únics.

A més, aquesta nova botiga esdevé un imprescindible de la ruta dels #chocolatelovers que podrán gaudir de tallers i cursos específics de xocolata impartits per pastissers i mestres xocolaters de renom. Tota la informació addicional s’anirà publicant a les seves xarxes socials.

Chocolates Lacasa és conegut per la seva exclusiva varietat de turrons, però també ho és per la seva gamma de tauletes de xocolata negra de 70% i 85% de cacau, sola o amb fruits secs.

Chocolates Lacasa va néixer el 1852 a la localitat pirenaica de Jaca. Des dels seus orígens la família Lacasa es va apassionar amb l’elaboració de delicioses xocolates, sempre amb les millors receptes i ingredients curosament seleccionats.

divendres, 12 d’abril del 2019

LA DO CATALUNYA PRESENTA EL SEU NOU ESPOT



La denominació d'Origen Catalunya presenta a la ciutat de Barcelona el seu nou espot

Dijous al vespre la DO Catalunya va presentar la seva nova campanya en una festa envoltada d’amics i amigues, música en directe i el vi com a protagonista.

Sota el lema "Un univers en cada ampolla" el nou espot de la DO Catalunya ens proposa un viatge per reconciliar-nos amb el plaer de les petites coses. Una aventura amb tants components com tot allò que trobem cada cop que obrim una ampolla de vi: territori, paisatge, sensibilitat, emoció.... I la crida a l’acció: Aventura’t!, ens anima a emprendre aquest viatge.

El vídeo és la segona part d’un projecte que es va iniciar el passat 14 de març a les xarxes socials (Instagram i Twitter especialment) de la DO Catalunya i que ha servit per escalfar els motors de la presentació del nou relat. La campanya ha seguit les aventures de dues amigues, la Marta i l’Eva, i ara finalment, amb la presentació del nou espot, hem pogut conèixer el desenllaç del seu viatge.

Traspassant la barrera digital!

Un dels objectius era fer partícips als usuaris del desenvolupament de la història de les protagonistes perquè se l’acabessin fent seva. Per això la campanya de les darreres setmanes ha estat esquitxada de referències i concursos entorn al relat de la Marta i l’Eva.

També per aquest motiu, el lloc triat per a l’estrena ha estat el Bellucci Studios de Barcelona, un espai que recrea un modern apartament i que ha servit per jugar amb la idea que era la protagonista qui organitzava la festa. 




No han faltat a la cita cellers, prescriptors i, sobretot, seguidors de xarxes de la DO Catalunya. La vetllada ha estat amenitzada pel duet acústic Canarini i maridada amb una àmplia selecció de vins DO Catalunya.

Ja podeu veure el nou espot a la web de la www.docat.cat així com a les xarxes i al canal de youtube.

Aventura’t!



NUECES DE CALIFÒRNIA- NOUS PRODUCTES

Nueces de Califòrnia presenta nous productes al Saló Gourmets de Madrid



• Els visitants de l'estand van poder tastar els nous sabors maridats amb originals productes gastronòmics de màxima qualitat.


• El xef Iñigo Pérez Urrechu va presentar la cuina més gourmet amb nous, el 9 d'abril, a la sala de show cookings del Saló Gourmets.

Nueces de Califòrnia ha presentat al Saló Gourmets, la trobada gastronòmica de les marques més innovadores i avantguardistes del món, amb més de 90.000 visitants, els nous sabors: trufa, formatge manchego i barbacoa que s'han tastat a l'estand de Nueces de Califòrnia, a més a més dels packs de 30 grams, quantitat diaria recomanada per experts, que s'han repartit entre els visitants de la fira.


El xef Iñigo Pérez Urrechu

El xef Iñigo Pérez Urrechu va presentar, al marc de la fira, la cuina més gourmet amb nous, un espectacle que va arribar a l'audiència utilitzant les nous especiades amb aromes de formatge manchego i barbacoa. Cruixent de pa, cebetes glaseadas i nous amb aroma de barbacoa, mini briox cruixent de blat de moro i xocolata amb txangurro amb nous amb aroma de formatge i galetes de nous, xocolata i safrà, van ser els protagonistes de la gran degustació.

El xef ha explicat que les nous li agraden tant que fer aquestes receptes ha estat un luxe per a ell, la qualitat i la versitalitat del producte li ho han fet molt fàcil. Ha destacat que la incorporació d'aquests nous sabors serà tot un èxit entre el públic.

Les nous són l'únic fruit sec amb una quantitat significativa d'àcids grassos Omega 3 d'origen vegetal que ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars, la diabetis i la hipertensió arterial, així com reduir el risc de patir càncer i malalties neurodegeneratives com l'alzheimer.