dissabte, 22 de setembre del 2018

KORMA DE POLLASTRE

El korma, qorma Kaburma o kurma és un curri suau, però que pica, pica. El nom del plat que significa braise fa referència a la tècnica de cocció culinària utilitzada que consisteix a saltar primer el menjar a temperatura elevada, per acabar de coure'l tapat a una de molt més baixa. No sembla que tingui res a veure amb un plat modern de la cuina turca anomenat Kaburma, però la paraula turca qawirma (fregir) es va adoptar a altres idiomes i és l'arrel dels noms de molts plats diferents a Iran, L'Índia o Azerbaidjan, encara que no estiguin relacionats.  

El Korma té les seves arrels a la cuina Muglai, plats desenvolupats a l'índia Medieval sota Imperi Mogol amb un sabor característic de les espècies cuinades senceres, algunes vegades en abundant ghee (mantega clarificada) o en oli i així alliberar els olis essencials i potenciar els sabors.

Es pot elaborar amb iogurt, crema de llet o llet de coco i acompanyar-lo amb fruits secs i arròs basmati.

Per a preparar aquesta recepta escalfarem dos o tres claus d'olor, un parell de canonets de canyella i quatre o cinc llavors de coriandre, en ghee i així es potenciï el sabor del plat. Immediatament hi fregirem dues cebes convertides en puré, una cullerada de bitxo i sense deixar que es cremi afegirem el pollastre  tallat en petits trossos que haurem marinat prèviament amb un parell d'alls xafats, un tros de gingebre de la mida d'una nou, ratllat i un parell de bitxos verds tallats a trossos. Ho saltarem tot junt, afegirem coco ratllat i ho cobrirem amb 250 ml de llet de cococrema de llet (el que més us agradi) i ho courem uns 45 minuts. Cap el final hi posarem una cullerada de llavors de rosella i dos o tres cardamoms negres xafats. Ho decorarem amb panses i anacards.




Ingredients: clau d'olor, canyella, coriandre, ghee, ceba, bitxo, pollastre, all, gingebre, bitxo verd, llet de coco o crema de llet, llavors de rosella, cardamom negre, panses, anacards.

Font: del cuiner Rick Stein i els seus viatges per l'Índia a la reserca del millor curri del món.