dimecres, 3 d’octubre del 2018

FIRA DE L'OLLA-BREDA



El cap de setmana del 6 i 7 el d’octubre Breda celebrarà la setena edició de la Fira de l’Olla, l’esdeveniment que dóna a conèixer el sector ceramista i terrissaire, puntal durant generacions en el desenvolupament econòmic de la Vila de Breda.

Ceramistes i terrissaires tant de Breda com d’altres indrets mostraran els seus millors productes durant tot el cap de setmana. A més, la Fira de l’Olla comptarà amb demostracions d’elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i un fort component gastronòmic, fent visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de la nostra cuina. Per altra banda, ofereix noves propostes d’oci per a augmentar la participació dels visitants dels diferents actes.

La Fira de l’Olla mantindrà un fort component divulgatiu, present des dels inicis de la mateixa. Una de les grans novetats d’enguany serà una caminada per les terreres de Breda, antics punts d’extracció d’argila que s’utilitzava per fer terrissa al municipi. 

L’edició d’enguany amb la conferència “Els plafons ceràmics de Josep Aragay per a l’Institut Antituberculós de La Caixa” al Museu Municipal Josep Aragay. La cita tindrà com a ponents el director del Museu Aragay, Xavier Castanyer, i els membres del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals Arantxa Moran i Antoni Santos. La conferència s’emmarca en la troballa d’un conjunt de 7 quadres ceràmics de Josep Aragay a l’Espai Pere Calafell de Barcelona el passat 27 d’abril. La ubicació dels quadres era una incògnita des de feia dècades. Durant els mesos de juny i juliol van ser l’element clau d’una exposició al mateix lloc on van ser trobats. 

També en el marc de la Fira de l’Olla el Centre Cultural Els Forns acollirà l’exposició “La ceràmica modernista i Lluís Domènech i Montaner, que romandrà oberta fins el proper 11 de novembre. 

Per altra banda el recinte de la fira será l’escenari de la conferencia “La terrissa i els fogons”, a càrrec d’Alfons Romero, president de l’Associació Catalana de Ceràmica.

La Fira de l’Olla mantindrà activitats clàssiques com la demotració d’elaboració de terrissa amb torn a càrrec d’un terrissaire bredenc o un taller de fang per a la mainada a càrrec de Yolanda Flor4Pètals. En aquesta setena edició incorporarà noves activitats lúdiques relacionades amb la ceràmica i la terrissa, com una cursa de terrissaires on els participants hauran de ser els més ràpids amb una post sobre l’espatlla; una enfangada popular o el joc de trencar l’olla. Per altra banda, tornarà a comptar amb l’experiència de combinar la ceràmica amb la música amb el concert participatiu “Testus”, on tothom podrà tocar instruments de percussió fets de ceràmica.

Pel que fa als usos gastronòmics de la terrissa, no faltarà la cuina d’arròs amb cassoles de Breda, Una demostració de cuiners i cuineres del municipi que faran diverses receptes d’arròs a la cassola a la plaça de la Vila amb l’animació de l’actor del “Polònia” de TV3 Sergi Cervera. Posteriorment hi haurà tastets dels diferents arrossos al preu d’un euro. Com a tancament de la fira, el Centre Cultural Els Forns acollirà un tast de vins del celler Loxarel, elaborats en àmfores de terrissa.

La Fira de l’Olla també servirà per difondre el patrimoni del nucli històric del municipi amb visites guiades al llarg del cap de setmana. Altres activitats seran una cercavila dels Gegants de Breda pel recinte de la fira i un concert de corda de l’Orquestra Jove de la Selva.

A Breda també tindreu l’oportunitat de comprar recipients de terrissa i altres estris directament als artesans. La terrissa s’ha convertit en un dels estris tradicionals per cuinar i conservar els ingredients, però cada vegada és més difícil trobar-ne de qualitat. Per això, visitar la Fira de l’Olla de Breda és gairebé imprescindible per a tots els amants de la cuina tradicional catalana, ja que no només podreu comprar recipients i altres estris, sinó que podreu aprendre els millors trucs per treure’n partit directament dels artesans.




Podeu dinar a la localitat, diversos restaurants preparen atractius menús de cassola aptes per a totes les butxaques que van dels 12 als 30 euros, beguda i cafè a part: Ca l'Avi; Can Mariano; Ca l'Antonieta; Fonda Montseny; El Romaní de Breda; Fonda Santa Anna