dimecres, 17 d’octubre del 2018

MERCAT DE MERCATS 2018


El cap de setmana del 19 al 21 d’octubre, els mercats de la ciutat tornaran a reunir-se a l’Avinguda de la Catedral en la novena edició de la Fira #mercatdemercats, la gran festa del producte i la gastronomia de Barcelona.

Proximitat, reaprofitament i sostenibilitat són els eixos sobre els que pivotarà l’edició 2018 de Mercat de Mercats i es respirarà en tota la Fira amb senyalitzacions específiques, ponències a l’Aula i xerrades dels Artistes de Mercat, que també giraran entorn d’aquesta temàtica.

Com a novetats, aquest any es potencia l’Espai Familiar, presentem els mercats especials no alimentaris de Barcelona i convidem un mercat alimentari de fora de la ciutat (Manresa).

El Celler del Mercat mostrarà una representació especial de vins de totes les DO catalanes elaborada pel sommelier Ferran Centelles, que també oferirà dos tastos guiats a l’Aula de Mercat.

L’Aula de Mercat centrarà l’interès pedagògic amb ponències i showcookings gratuïts, també de cuiners de mercats de tot l’Estat.


La sostenibilitat, protagonista de l’edició d’enguany

La sostenibilitat es converteix en un eix transversal de Mercat de Mercats 2018. Al marge de la cura que tots els participants tindran pel malbaratament alimentari, l’organització ha cuidat tots els detalls per incidir en la sostenibilitat. Així, entre altres mesures, els cartells de l’esdeveniment han estat impresos pel Centre Especial de Treball Icària Iniciatives Socials, i el programa de mà -especialment, per ser el més distribuït- s’ha imprès en paper ecològic amb certificat FSC. Tots ells seran repartits per Apinyó, empresa de missatgeria ecològica que fa el 100% dels seus serveis en bicicleta.

A més, es farà èmfasi en la comunicació de la tria de les deixalles en contenidors especials. S’informarà els usuaris que tirin el menjar sobrant al contenidor d’orgànic i que es reutilitzin els coberts per les tapes i el got per les begudes. Els estands de degustació de la fira comptaran amb una vaixella reciclable que inclourà gots i coberts de plàstic, plats de cartró i copes de vidre, de manera que un cop ja no s’empri més, es podrà llençar al contenidor corresponent, tots situats dins l’espai de la fira.

També a l’Aula de Mercat arribarà la conscienciació, amb ponències sobre reaprofitament alimentari i agricultura ecològica.


La nova incorporació d’aquesta edició: els mercats no alimentaris

El Mercat dels Encants-Fira Bellcaire, el Mercat dels Encants de Sant Antoni i el Mercat Dominical de Sant Antoni tindran aquest any representació a la fira. Disposaran d’una illa d’estands a la zona de Parades de Mercat on els assistents hi trobaran informació de les parades especials i un espai interactiu on podran fer-se fotos i conèixer els productes que ofereixen els tres mercats especials no alimentaris.



Segon any d’espai familiar a la fira

Aquesta serà la segona edició de Mercat de Mercats en la que es comptarà amb un espai familiar en el que els nens i nenes de 0 a 6 anys trobaran tota mena de jocs i activitats relacionades amb el món del producte i els mercats.



La gran festa dels Mercats de Barcelona

Mercat de Mercats oferirà, durant tres dies, els millors productes dels mercats, degustacions de tapes, vins i caves de Catalunya, ponències, tastos, xerrades, i activitats lúdiques per a tots els públics. L’oferta es diversifica en diferents espais: Parades de Mercat, Mercats Especials no Alimentaris, Productes de Proximitat i Qualitat, Productes d’Arreu, Mercats del Territori, Tapes de Mercat, Celler de Mercat, Artistes de Mercat i Aula de Mercat.

  • Parades de Mercat: el bon producte, la cordialitat i la professionalitat dels paradistes dels mercats de la ciutat es veuran en aquesta zona. Ocupant bona part de l’avinguda, els estands dels comerciants oferiran els seus productes funcionant com un gran mercat a l’aire lliure. Fins a 13 paradistes dels mercats de la Boqueria, La Mercè, Galvany, Santa Caterina i La Concepció portaran els seus productes.
  • Mercats Especials: enguany participaran amb les seves propostes tres mercats de la ciutat que no es dediquen a l’alimentació. Es tracta del Mercat Encants Barcelona Fira Bellcaire, el Mercat Encants Sant Antoni i el Mercat Dominical de Sant Antoni.
  • Tapes de Mercat: els bars i restaurants dels mercats i d’altres punts de la ciutat compartiran una zona central de cuina perquè tothom pugui degustar les seves creacions. Aquest any cada establiment pot presentar dues tapes (a 2 i 4 tokens) i es comptarà amb la presència d’un total de 14 estands, dels quals quatre estan situats dins d’un mercat de la ciutat i els deu restants seran restaurants de renom situats a l’entorn d’un mercat. Amb una oferta que destaca pel producte sempre fresc, tornarà a haver-hi propostes de restauració amb Estrella Michelin i d’altres que mantenen la tradició i que, a més, creen noves tapes inspirades en aquesta fira. Entre els més destacats: Petit Comité, Spoonik, Semproniana, Cecconi's, Mas Gourmets, Bacallaneria Perelló, Estimar, Fonda España, Nectari...
  • Productes d’Arreu: aquest espai, que va estrenar-se l’any passat i mostra el més típic de diferents zones geogràfiques, torna a ser present aquest 2018 amb la participació de Casa de los Navarros, el Centro Aragonés de Barcelona, el Centro Asturiano de Barcelona, la Federación Andaluza de Comunidades (FAC), la Federación de Comunidades Originarias de Castilla La Mancha en Catalunya (FECOCASMANCA) i la Federación de Entidades Culturales Gallegas en Catalunya (FEGALCAT).
  • Celler de Mercat: en aquest espai es podran degustar vins i caves de totes les DO de Catalunya, en una selecció creada per l’ocasió per part de l’ex sommelier de El Bulli, Ferran Centelles. Des d’aquest espai també se centralitzarà la venda de refrescs, vermuts, cerveses, còctels, combinats i cafès.
  • Artistes de Mercat: per quart any consecutiu, a l’estand de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) s’hi ubicarà l’escenari dels Artistes de Mercat on vindran a parlar divendres, dissabte i diumenge els qui més en saben de mercats, els comerciants. Durant la fira sortiran dels seus mercats per compartir la seva experiència i donar a conèixer els seus productes clau, la història i les novetats que presenten a les seves parades. 
  • Mercats de Territori: com a novetat, aquest any s’ha creat aquest espai on hi haurà la representació d’un mercat de fora de Barcelona. Enguany comptarem amb la participació del Mercat de Manresa, que oferirà els seus productes de proximitat en un estand especial.
  • Aula de Mercat: la interacció entre producte i visitant s’intensificarà a l’Aula de Mercat. Durant gairebé tota la jornada, i durant els tres dies, xefs, productors, enòlegs i comunicadors realitzaran sessions dirigides amb tastos de productes. En aquesta edició, algunes xerrades se centraran en la proximitat i el reaprofitament, incidint en la temàtica. Una oportunitat per aprendre dels millors. Hi participen entre d'altres: Sergi de Meià, Carles Gaig, Mingo Morilla, Quim Màrquez...

Dates: 
  • del 19 al 21 d’octubre de 2018

Lloc: 
  • Avinguda de la Catedral, Barcelona

Horaris:
  • Divendres 19, d’11 a 22h
  • Dissabte 20, d’11 a 22h
  • Diumenge 21, d’11 a 21h

El blog de la fira: www.somdemercat.cat