diumenge, 14 d’octubre del 2018

FLAM DE MATÓ PERFUMAT AMB NOU MOSCADA

El mató és una llet quallada, no un formatge fresc com he llegit en alguns llocs, el podem emparentar amb altres productes que s'assemblen com el recuit de drap de l'Empordà, que és excel·lent, el brossat dels Pirineus o la colla valenciana i d'altres similars com la recuita eivissenca, la brousse de la Provença, el "requesón" espanyol, el recuit gironí que es fa amb llet d'ovella o la ricotta italiana. Per a la seva elaboració es pot utilitzar llet de cabra, d'ovella, de búfala o de vaca que es la que es fa servir fonamentalment avui en dia.

Les primeres receptes documentades fetes amb mató i ricotta són catalanes i italianes. Jo les he trobat al Llibre del Coch del mestre Robert on apareix una riquíssima crema de mató amb sucre i aigua de flor de taronger dit aiguanaf, i són també d'origen medieval les flaones i el flaons que encara es fan a l'Empordà, a Occitània, a Còrsega i fins i tot a Xipre.

La nou moscada és una espècie provinent de les Illes Moluques que s'utilitza a la cuina catalana, introduida a Europa pels àrabs, encara que sembla que els romans ja la coneixien

Posarem a bullir tres quarts de litre de llet amb un polzim de nou moscada acabada de ratllar, i 4 o 5 cullerades soperes de sucre. Quan la llet arranqui el bull la separem del foc i li afegirem sis ous ben batuts i sense deixar de remenar hi posarem 250 grs de mató ben esmicolat amb una forquilla. ho repartirem en flameres petites i ho posarem al bany maria, al forn, durant tres quarts d'hora. Si voleu podeu posar-hi una mica de caramel líquid al fons de cada flamera.




Ingredients: mató, ou, llet, sucre, nou moscada

Fonts: del Llibre de Sent Soví, la Llet malcuita que vindria a ser una mena de flam, diu així: Si vols fer llet malcuita espessa, posa-la al foc, e mit-hi ous e un poc de pa, e mena-la. e quan deurà bullir, lleva-la tost del foc e fe'n escudelles.
Al Llibre d'aparellar de menjar, la mateixa preparació rep el nom de lluixell i apareix amb moltes més explicacions.