dijous, 15 de novembre del 2018

ARRÒS SEC AMB TINTA

L'arròs amb tinta és un arròs modern, dels anys 70 del segle passat que es fa sovint a Cambrils i a tota la costa catalana amb la tinta de sípies i calamars i no s'ha de confondre mai amb l'arròs negre que es fa a l'Empordà a base d'un sofregit de ceba caramelitzada que enfosqueix el plat i que en cap cas porta tinta. Hi ha no obstant altres arrossos negrots que tampoc s'han elaborat amb tinta i que el color no prové del sofregit sinó de la sang com per exemple l'arròs brut de Mallorca, l'arròs a la bruta, també anomenat arròs amb sutja eivissenc, el que fan a València amb carxofa i faves que s'ennegreix per l'efecte d'aquestes verdures, el que es fa amb botifarra negra o amb trompetes de la mort...

Arròs sec amb tinta


Ingredients: 300 grs d'arròs carnaroli, una sípia amb tinta i salsa, vuit gambes vermelles, una ceba, mig pebrot verd, mig pebrot vermell, mig pebrot groc, quatre alls, julivert, dos o tres tomacons, ceps o rovellons, un litre de fumet de peix i marisc, oli d'oliva, sal.

Preparació: sofregiu en oli d'oliva la sípia tallada a dauets i la reserveu. En el mateix oli feu un sofregit amb la ceba tallada molt petita i un parell d'alls picats. Afegiu els tres pebrots, pelats i tallats petits. Torneu la sípia a la paella i li tireu els bolets tallats a daus (si feu servir ceps secs els haureu de rehidratar amb aigua tèbia, una estona abans i la podeu aprofitar per l'arròs, ben colada). Afegiu els tomacons pelats i sense llavors, una mica de tinta i la salsa de la sípia. Espereu que s'evapori tota l'aigua dels tomacons i tireu l'arròs, li doneu un parell de voltes i afegiu el fumet ben calent i l'aigua dels bolets. ha de coure a foc viu uns 8 minuts i a foc més baix uns 6 o 7 minuts més. Tasteu de sal, la tinta ja en porta, afegiu les gambes per sobre i una mica de picada d'all i julivert. Apagueu el foc i que reposi un parell de minuts.





Bibliografia: 
  • Fàbrega, J. "El gust d'un poble, els plats més famosos de la cuina catalana" Col·lecció El Cullerot Cossetània (Valls 2002)
  • Marquès, Q. "Arrossos" Col·lecció Sensacions Cossetània (Valls 2017)