dijous, 31 d’octubre del 2019

PREMIS AL FÒRUM GASTRONÒMIC BARCELONA 2019

Xefs, pastissers i sommeliers optaran a premis importants al Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019



Quin xef emergent sobresurt per oferir la cuina més sostenible? Quina és la millor recepta asiàtica creada a Espanya? Qui elabora el panettone ideal? Quin és el plat favorit dels catalans? Qui el sommelier més rellevant de Catalunya? Aquestes incògnites es revelaran a Fòrum Gastronòmic Barcelona, ​​que com a esdeveniment de referència del sector acollirà set convocatòries en què brillaran les promeses de futur i les millors creacions gastronòmiques del país. 


Enaltir el talent i el treball de cuiners, pastissers, sommeliers, caps de sala i altres professionals del sector de la gastronomia forma part de l'essència de Fòrum Gastronòmic Barcelona, ​​organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic. Així, en la seva edició 2019, que tindrà lloc al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona del 18 al 20 de novembre, el certamen serà l'escenari de les finals de prestigiosos concursos gastronòmics i enològics, així com del lliurament de premis a les propostes i trajectòries dels professionals de diversos àmbits de la restauració nacional. 


Entre les competicions culinàries organitzades pel saló, destaca el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, que des del 2009 enalteix la tasca de cuiners emergents que ofereixen propostes culinàries de qualitat, utilitzen productes de proximitat, fan una cuina sostenible i difonen aquests valors. Així, el 20 de novembre cinc candidats -preseleccionados per un jurat especial- cuinaran en directe un plat que els identifica i que resumeix la seva cuina. 


Els finalistes d'aquesta edició són Zhou Mengxiu (Somiatruites, Igualada), Isaac Monzó (Cal Trumfo, La Torre d'Oristà); Sergi Ortiz (L'Antic Forn, Cervera); David Rustarazo (Nairod, Barcelona) i Pere Venturós (Terra, Berga). El guanyador del concurs es triarà per votació popular online, complementada per un comitè d'experts format per periodistes especialitzats en gastronomia, gastrònoms i professionals del sector. 


Concursos d’inspiració multicultural

El grup de restauració asiàtica UDON organitzarà la gran final de la IV edició dels Asian Culinary Awards, que tindrà lloc el 19 de novembre. Dirigit exclusivament a xefs i professionals de la restauració, els participants del concurs estatal de cuina asiàtica s'enfrontaran al repte de crear una proposta original per convertir-se en la 'Millor recepta asiàtica d'Espanya'. El jurat estarà format per reconeguts professionals del sector, com els xefs Albert Raurich (Dos Palillos), Carlos Fernández, de Grup Berasategui i Isma Prados, al costat de la instagramer Marta Sanahuja (Delicious Martha), entre d'altres.

Per la seva banda, el 20 de novembre es desvetllarà el guanyador del concurs Nou plat favorit dels catalans -de la mà de la revista Cuina-, a partir d'una selecció de plats internacionals elaborats per cuiners arribats a Catalunya de tots els racons del planeta. Les dotze especialitats seleccionades per a l'ocasió són sushi (Haha), Pad Thai (Lamun Cuina Thai), samoses (Tandoor), falafel (Karakala), cuscús (El petit Montjuïc), arepas (Anormal), ceviche (Leche de Tigre), tacs (Chiuaua), pizza napolitana (terrassa Ravello), creps (Creperie Bretonne), poke bowl (Hula poke) i dim sum (Memorias de China). 


Competicions amb sabor dolç

The BestDessert, que enguany arriba a la seva cinquena edició, s'ha convertit en una cita ineludible per als professionals de la cuina dolça. Organitzat per Espaisucre amb la col·laboració de Sosa Ingredients i Valrhona, aquest esdeveniment té com a objectiu promoure la pastisseria de restaurant. Amb aquesta finalitat, el 19 de novembre tindran lloc el concurs TheBestDessert-Espai Sucre 2019, en què sis aspirants competiran per aconseguir el premi al millor Pastisser / a de Postres de Restaurant, i el premi Valrhona a les millors Postres de Restaurant amb Xocolata.
A més, es retrà homenatge a Albert Adrià amb el premi Pierre Gagnaire en reconeixement a la seva trajectòria. Adrià també formarà part d'un jurat de primer nivell, al costat de Jordi Roca, René Frank, Jordi Cruz, Jordi Butrón i Xano Saguer, al costat de periodistes especialitzats en gastronomia. Al llarg de la jornada es desenvoluparan tres ponències amb pastissers de prestigi per reforçar la visibilitat d'aquesta disciplina de la pastisseria: Xavi Donnay, del restaurant Lasarte (Barcelona); Rafa Delgado, de Cocina Hermanos Torres (Barcelona) i David Gil, de Grup ElBarri (Barcelona).
D'altra banda, el 20 de novembre se celebrarà el IV concurs Millor Panettone Artesà d'Espanya, organitzat per l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Els participants del certamen se sotmetran al veredicte d'un jurat que valorarà l'aspecte, el tall, l'olor, la textura, el alveolat i el sabor d'aquest dolç milanès típicament nadalenc.

Premis per als experts en vins

L'Associació Catalana de Sommeliers (ACS) organitza el concurs Millor Sommelier de Catalunya, un guardó amb l'objectiu de desenvolupar i promoure el coneixement de la professió de sommelier i el món del vi i la gastronomia, així com reforçar els vincles i col·laboració entre els professionals del sector. Per a això, una dotzena de participants de diferents perfils s'enfrontaran el dilluns 18 de novembre a una sèrie de desafiaments -des tast a cegues a proves escrites- dins del Fòrum Gastronòmic Barcelona.
Un jurat encapçalat per Victòria Ibáñez, presidenta de l'ACS, designarà el vencedor i desvetllarà el seu nom en un sopar que tindrà lloc al restaurant Panot de l'hotel Casa Fuster de Barcelona, ​​on el xef Marc Ribas confeccionarà un menú inspirat en la cuina burgesa tradicional catalana. També es lliuraran altres distincions com a millor comunicador, celler i enòleg. 

Reconeixements a la tradició i la innovació

Els Premis Josep Mercader, que reconeixen la trajectòria professional de xefs, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana, es lliuraran el 18 de novembre. En la categoria Cuina han estat escollits Rosita i Nati Camps (Hostal Colomí de Santa Coloma de Queralt, Tarragona), mentre que en la disciplina Sala ha estat designat Manel Tirvió, bàrman de Tirsà Cocktail Bar (L'Hospitalet de Llobregat). L'equip d’elBullifoundation encarregat d'elaborar l'enciclopèdia dels vins ha estat premiat en la categoria Vi, mentre que l'Associació de Dones del Món Rural, Pageses i Ramaderes de Catalunya ha obtingut el guardó en Producte / Territori. En la categoria Difusió / Cultura, el reconeixement ha recaigut en Montse Guillén i Antoni Miralda, i s'ha atorgat un premi extraordinari al Petit Comerç a Joan Múrria (Queviures Múrria, Barcelona). 

Finalment, els premis InnoFòrum, que es lliuraran el 18 de novembre, distingiran la innovació en la gastronomia triant el producte més innovador, el packaging més creatiu i el sabor més original.


Vicent Guimerà

dimecres, 23 d’octubre del 2019

FÒRUM GASTRONÒMIC 2019-BARCELONA



Fòrum Gastronòmic Barcelona 2019 es reivindica ​​com la cita gastronòmica més important de l’any


Prop de 300 empreses expositores i al voltant de 45 cuiners que sumen entre tots, 31 estrelles Michelin han triat la propera edició de Fòrum Gastronòmic Barcelona com a plataforma des d'on fer-nos arribar les seves propostes més innovadores i posar en comú les tendències emergents de la cuina i la restauració a Europa. Sota el lema '(Re) pensar la gastronomia', el saló –que s’ha presentat aquesta setmana davant premsa i professionals del sector a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm- convidarà a reflexionar sobre el moment gastronòmic actual, destacant el talent independentment del gènere i a impulsar negocis més sostenibles.

El Fòrum Gastronòmic Barcelona que enguany se celebrarà del 18 al 20 de novembre, ha estat organitzat per Fira de Barcelona a través de la seva societat Alimentaria Exhibitions conjuntament amb Fòrum Gastronòmic, ha superat amb escreix les seves expectatives inicials de participació. Així, ja compta amb prop de 300 firmes expositores -quan les previsions eren d'unes 200- i el 95% de la seva superfície expositiva contractada. D'aquesta manera, es preveu que ocupi un total de 10.000 m2 (6.000 m2 d'espai expositiu i 4.000 m2 destinats a activitats), la totalitat del palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.

Aquestes xifres "evidencien un gran suport a les propostes que el saló ofereix als professionals de la gastronomia i la restauració, que veuen el Fòrum Gastronòmic Barcelona com un lloc immillorable per projectar-se i fer negocis", argumenta J.Antoni Valls, director general d’Alimentaria Exhibitions.

Un saló representatiu de la varietat del sector

A l’esdeveniment tindran cabuda tot tipus d'empreses referents en diferents segments d'activitat de la restauració, com Estrella Damm, Tupinamba, Sosa, Balfegó, Guzmán, Friolisa, Barry Callebaut, Complet Hotel, Girbau, Vilajuïga, Cuinats Jotri, Pordamsa, Assolim, Arrom i Soublin, entre d'altres. Pel que fa a la representació institucional, comptaran amb espais expositius el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, la Xunta de Galicia, la Diputación de la Coruña i la Diputación de Càceres. I a l'Espai Catalunya, una àrea organitzada entre Prodeca, la Diputació de Barcelona i la Diputació de Girona, on participaran més de 100 petits productors.

D'altra banda, l'àrea Expo Nadal/Sweetfusió aplegarà  prop de 25 empreses de l'àmbit de la pastisseria amb la col·laboració del Gremi de Pastisseria de Barcelona, mentre que l'Espai Vi acollirà una dotzena de cellers i l'Espai Halal impulsarà els negocis enfocats a productes amb certificació Halal.

Showcookings dels millors xefs 

Tots els professionals podran gaudir de les ponències i demostracions en directe de xefs de referència, consolidats i emergents, i així ho ha destacat, Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic Barcelona, “estem vivint un moment en què la gastronomia és molt plural, adapta moltes propostes: algunes més clàssiques o de retorn a la cuina tradicional, altres cap als vegetals, la salut i la qualitat… El Fòrum Gastronòmic Barcelona serà una plataforma per identificar totes aquestes tendències”.

Entre els xefs de renom arribats d'altres països, destaquen Niko Romito (Reale ***, de Casadonna, Itàlia); Kobe Desramaults (Chambre Séparée *, de Gant, Bèlgica; Dominique Dutour (Gray Jay, de Otawa), Stépahanie Audet (LOV, de Montréal), Rasmus Munk (The Alchemist, de Dinamarca), que donaran a conèixer la seva visió sobre la nova cuina italiana, flamenca, canadenca i danesa.

Pel que fa a l'elenc de cuiners del territori més reconeguts que desenvoluparan showcookings d’autor, estarà format per Paco Pérez (Miramar ** i Enoteca; Jordi Cruz (Àbac ***); Carme Ruscalleda (Sant Pau **, de Tòquio, Japó); Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (Disfrutar **); Sergio i Javier Torres (Cocina Hermanos Torres **), Oliver Peña (Enigma *) i Enrique Valentí (Marea Alta), entre altres.

A la sessió 'L'efervescència de la cuina a Europa', cinc joves xefs europeus departiran sobre el que es cou als seus establiments: David Andrés (Via Veneto * de Barcelona i Somiatruites d'Igualada); Nadia Sammut (Auberge La Fenière *, d'Aix en Provence, França); William Jorgensen (Gastronomè *, d'Aarhus, Dinamarca) i Francesca Barreca i Marco Boccarelli, (Mazzo, de Roma, Itàlia).

Les prestigioses cuineres María José San Román (Monastrell *, Alacant); Lucía Freitas (A Tafona *, Santiago de Compostel·la); Ada Parellada (Semproniana, Barcelona) i María José Martínez (El Lienzo, València) defensaran que 'El talent no té gènere'. D'altra banda, la sessió 'Barcelona: tendències i nous formats en la restauració' donarà a conèixer les noves propostes d'Artur Martínez (Aürt); Jon Giraldo i Jaime Lieberman (Ovnew); Eugeni de Diego (A Pluma), i Sergi Palacín i Ignacio Ussía (The Alchemix).

Tallers temàtics, formacions i premis

Al saló també tindrà lloc tot un seguit de tallers, amb tast, al voltant de diferents temes: la triperia, conduït per Javier Estévez (La Tasquería *, de Madrid) i Diego Rossi (Trippa, de Milà, Itàlia); restaurants amb horta, amb Oriol Rovira (Els Casals *, de Sagàs, Barcelona) i Javier Olleros (Culler de Pau *, d'O Grove, Pontevedra) i peixos i sostenibilitat, amb Christopher Coutanceau (Christopher Coutanceau **, de la Rochelle, França) i Diego Gallegos (Sollo *, de Fuengirola, Màlaga).

Per posar en valor la cuina dolça tindran lloc demostracions de mestres com René Frank, alma mater de CODA (Berlín); Pol Contreras, responsable de postres d'El Portal del Echaurren **, d'Ezcaray (La Rioja) i Jordi Butron i Xano Saguer, artífexs de l'espai barceloní Essence by Espaisucre, entre molts altres.

El món del vi també serà objecte de reflexió i debat de la mà dels sommeliers Ferran Centelles (corresponsal a Espanya de Jancis Robinson), César Cánovas i Manel Sarasa (Wine is Social), Clara Isamat (Vins Compartits) i Evelyn de las Alas (Ca na Toneta, Mallorca), acompanyats pels xefs Rafa Peña (Gresca) i Joan Arboix amb Andreu Genestra (Andreu Genestra *, Mallorca), entre altres.

L'espai de reflexió FòrumLab –coorganitzat per Cluster Food Service, Fundació Alícia i ElTenedor- oferirà presentacions a càrrec de 35 experts en negoci i gestió, digitalització i sostenibilitat orientada als serveis de restauració. Entre els ponents hi seran el gurú d’Instagram Phil González, els consultors Eva Ballarín i Oskar Garcia, els xefs Sergio i Javier Torres, Victor Quintillà, Xavier Pellicer i Marc Puig-pey, així com representants del món acadèmic, empresarial i agrícola.

A més, dins del saló s'atorgaran els Premis Josep Mercader, el Cuiner 2019 Fòrum Gastronòmic Barcelona, els InnoFòrum, TheBestDessert (organitzat per Espaisucre), el Concurs Millor Panettone Artesà d'Espanya (una iniciativa del Gremi de Pastisseria de Barcelona), el Millor Sommelier de Catalunya 2019 (impulsat per l’Associació Catalana de Sommeliers), el Nou Plat Favorit dels Catalans 2019 (de la revista Cuina i Grup Sàpiens) i els Asian Culinary Awards (sota l'organització d’Udon).


Presentació Forum Gastronòmic 2019

divendres, 30 d’agost del 2019

ALL THOSE FOOD MARKET-EDICIÓ D'ESTIU


All Those torna, un any més, a proposar-nos un bon pla farcit de gastronomia i diversió

Els propers 14 i 15 de setembre, el hall i els jardins del TNC desbordaran creativitat i artesania amb els projectes de més de 100 emprenedors amb una mateixa missió: divulgar i transmetre la seva passió pel menjar.

Com a eix central d’aquest festival es troba el mercat de productors, un reclam per a qualsevol amant de la bona taula. Un any més, sota l’estructura en forma de temple grec projectat per Ricard Bofill, es concentrarà una excel·lent selecció de productors locals, entre els quals podrem trobar els embotits de la Gleva, la mel monofloral de Mel sa Mel, els formatges vegans de Veggie Karma o les conserves fermentades de Mellow Sheng. 

Com no només amb menjar es fa feliç a un bon sibarita, també podrem trobar preciosos projectes, com els de cosmètica natural de Lavanda i Mamita Botanical o les ceràmiques de Cara Janelle, I &You Ceramics i Hoji.

Aquesta nova edició comptarà amb alguns vells coneguts, com els projectes de Street Food de Chivuo’s, Gresca, Las Muns, Aiueno i novetats com El Filete Ruso i Rasoterra.

Una vegada més, All Those reunirà els restaurants més destacats de la ciutat en un mateix recinte. Per si després d’aquesta demostració de sabors i textures a algú li queda fam, sempre hi haurà buit per a sucumbir a un dels millors gelats artesans de la ciutat: els de Delacrem.

Tot això estarà "regat" amb una varietat de cerveses artesanals com les promogudes per Art Cervecers, vins naturals de productors locals triats per Human Vins, begudes naturals com Kombutxa i el vermut de El Bandarra.

Sota la premissa de captivar als visitants amb una àmplia oferta de productes frescos, sorprendre’ls amb una selecció curada de parament i accessoris i delectar-los amb una àmplia oferta de diferents estils culinaris, All Those tornarà a plantar-se en el TNC a principis de setembre amb un esdeveniment per a tota la família.

I per si no fos prou, una suculenta oferta de tallers i activitats entorn de la gastronomia per a grans i petits, i un espai chill out per a bebès en col·laboració amb Mammaproof formaran part de l’àmplia proposta que All Those ofereix, convertint-se així en un component imprescindible per a la ciutat.


Dates i horaris:
  • Dissabte, 14 de setembre, d'11:00 a 23:00h
  • Diumenge, 15 de setembre, d'11:00 a 20.00h
Lloc:
  • Teatre Nacional de Catalunya (Plaça dels Arts, 1, Barcelona)

ALL THOSE- ESTIU 2019

dilluns, 15 de juliol del 2019

TORNA LA REVOLUCIÓ AL MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA



La xef Carme Ruscalleda serà l'encarregada d'inaugurar la programació de tardor del cicle gastronòmic (R)EVOLUCIÓ A LA CUINA que organitza el Mercat de la Plaça de Cuba de Mataró amb l'empresa Inspira Gastronomia.

Amb la ponència, "Posem la cuina i la gastronomia en la llista de les coses interessants de la vida" na Carme, dóna el tret de sortida a la temporada de tardor del cicle gastronòmic i reitera el seu compromís amb els mercats municipals.

Aquesta tardor al Mercat de la Plaça de Cuba us convida a seguir fent la (R)evolució. Seguirem fent-la des de la cuina. Serà una revolució transversal, la farem en femení. Les nostres protagonistes aquesta tardor seran dones sàvies, cadascuna en el seu àmbit: la xef multiestrellada Carme Ruscalleda, la maresmenca, experta en Feng Shui, Astrid Izquierdo, la pastissera Viena Campos i la cuinera i fotògrafa Ana Casanova.

Perquè cuinar és un acte revolucionari! Ho diuen els experts. L'elecció del producte, la compra responsable i conscient, la cura per la sostenibilitat, fins i tot l'elecció de la recepta, són veritablement actes revolucionaris.

Us convidem a compartir valors com la sostenibilitat, la proximitat, el producte de temporada, el menjar real (real food), la salut, l'equilibri, l'harmonia, el respecte, el plaer i l'amor.

Vine a fer la revolució amb nosaltres!

La (R)evolució Històrica 
  • Divendres 27 de setembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952)
  • Ponència: "Posem la cuina i la gastronomia a la llista de les coses interessants de la vida"
  • Tast de productes frescos del mercat amb vins del celler de Quim Batlle de Tiana



La (R)evolució dels Espais (Harmonia a la Cuina)
  • Divendres 25 d'octubre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Astrid Esquerre de Sincronia Integral
  • Ponència: "El Feng Shui a la Cuina"
  • Tast de productes de temporada



La (R)evolució Dolça
  • Divendres 22 de novembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Viena Campos de la pastisseria de Takashi Ochiai, guanyadors amb Jordi Morelló, del Millor Panettone Artesà de la Península 2018
  • Taller de postres de Nadal fets amb producte de temporada
  • Tast maridats amb caves Titiana



La (R)evolució Humanista
  • Divendres 20 de desembre de 17.30 a 19.30
  • Ponent: Ana Casanova de Love Food
  • Taller d'aperitius vegetarians per Nadal
  • Tast de productes maridat amb te Kombucha



INFORMACIÓ I RESERVA DE PLACES:
  • Al mercat: Xarcuteria la Blanca i Bacallaneria Ca la Teresa.
  • Per correu: cuinamercatcuba@gmail.com
  • Per telèfon 699518310

MERCAT DE LA PLAÇA DE CUBA
  • PL. de Cuba, 47 (08302 Mataró)
HORARIS:
  • Dimarts, dimecres i dijous, de 7.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.30h
  • Divendres, de 6.00 a 20.30h
  • Dissabtes, de 6.00 a 14.30h

dilluns, 1 de juliol del 2019

ELS BENEFICIS DEL CACAU NATURAL




Segons el Dr. Ramon Estruch, del Comitè Científic de l'Observatori del Cacau, amb motiu de la XXVIII Reunió de la Societat Espanyola de Nutrició, que se celebrarà a Sòria, Afegir cacau natural a l'alimentació diària pot ajudar a reduir la incidència de malalties cròniques

• Diversos estudis epidemiològics han observat que consumir aquest aliment s'associa a una reducció de les malalties cardiovasculars i neurodegeneratives.

• El responsable d'aquests efectes saludables és l'alt contingut de polifenols en el cacau natural, amb potents efectes antioxidants i antiinflamatoris.

• Només el cacau natural manté el 100% de les propietats antioxidants que exerceixen beneficis sobre la salut.

Afegir cacau natural de manera regular a una alimentació com la mediterrània, és una opció agradable i al mateix temps saludable que pot ajudar a reduir la incidència de nombroses malalties cròniques, com les cardiovasculars i les neurodegeneratives, principalment gràcies a l'elevat contingut de polifenols del cacau natural, que exerceixen importants efectes antioxidants i antiinflamatoris a l'organisme.

Augmenten les evidències científiques sobre els beneficis del cacau natural

Nombrosos assaigs clínics han observat que els components del cacau natural produeixen un efecte vasodilatador que afavoreix el control de la tensió arterial, augmenten la sensibilitat a la insulina millorant el metabolisme de la glucosa, milloren el perfil lipídic i inhibeixen l'activació i l'adhesió de les plaquetes, a més de tenir un potent efecte antioxidant i antiinflamatori.

"Aquest últim és un efecte molt interessant, perquè la inflamació és la base de moltes malalties cròniques, com les cardiovasculars, el càncer, el deteriorament cognitiu ...", explica el Dr. Ramon Estruch, consultor sènior en Medicina Interna de l'Hospital Clínic, Professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i president del Comitè Científic de l'Observatori del Cacau.

Gran part d'aquests efectes es deuen al alt contingut en polifenols del cacau natural (entre 10 mg i 50 mg per gram), concretament en flavonoides del tipus flavanols (epicatequina, catequina i procianidines). De fet, el cacau natural és una de les fonts més riques en flavanols de la natura. "I aquests components són els encarregats d'estimular la producció de l'òxid nítric en les artèries, que dilata els vasos sanguinis, millorant la circulació i reduint la pressió arterial" explica el Dr. Estruch.

El Dr. Ramon Estruch també assenyala que els estudis sobre els efectes protectors del cacau natural sobre la salut han augmentat en els últims anys. En aquest sentit, destaca que "a més d'un efecte ansiolític o relaxant, augmentant la síntesi de serotonina, té un efecte anti-obesitat, reduint el pes corporal i el greix visceral. 

Així mateix, el cacau natural també actua sobre les funcions cerebrals, augmentant el flux sanguini al cervell i el rendiment cognitiu i reduint la incidència de deteriorament cognitiu i la seva progressió a la demència. I també té un efecte protector de la salut òssia, reduint el risc de fractures per osteoporosi, i un efecte antitumoral disminuint la incidència d'alguns càncers, com el colorectal ". 

"L'efecte beneficiós es deriva del seu consum de manera regular en el marc d'un alimentació variada, el cacau natural el podem introduir en un iogurt natural, amb fruites, o en el cas dels nens, es pot afegir a la llet, la qual que contribueix a mantenir un adequat consum de lactis que són importants per al seu desenvolupament cognitiu i l'obtenció de la vitamina D ", comenta el Dr. Estruch.

És important que el cacau sigui el més natural possible

Cal tenir en compte que només el cacau natural manté al 100% les propietats antioxidants i antiinflamatòries (els flavanols), així com el seu típic color marró i el seu sabor amarg en no haver passat per cap procés químic d'alcalinització.

L'alcalinització s'utilitza per reduir el sabor amarg propi del cacau natural i per facilitar la seva dissolució en un líquid, com ara la llet. Però segons una recent revisió científica duta a terme per l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició del CSIC (ICATN-CSIC), durant aquest procés es redueixen dràsticament els antioxidants, "entre un 60% o un 78% en funció de la intensitat d'aquest procés ".

L'Observatori del Cacau

L'Observatori del Cacau és una entitat de caràcter científic-divulgatiu impulsada per un grup d'experts en investigació, medicina i nutrició i empreses del sector amb l'objectiu de transmetre a la societat els resultats de les investigacions realitzades aquests darrers anys sobre les propietats del cacau sobre la salut. 

El seu objectiu és ser un referent rigorós en l'estudi i la divulgació de les propietats d'aquest aliment, facilitant una informació rellevant, seriosa, contrastada, independent i actualitzada sobre la base dels estudis científics disponibles fins a la data. Per a això, l'Observatori del Cacau compta amb un comitè científic, la missió és validar i desenvolupar tots els continguts i les accions que es duguin a terme en el marc d'aquesta iniciativa.

dijous, 20 de juny del 2019

LES GRANDS BUFFETS-LA TENTE D'APARAT



El restaurant Les Grands Buffets presenta el seu nou saló la Tente d'Aparat


Les Grands Buffets, el primer restaurant de França a nivell de facturació i que ofereix tot el repertori de la gastronomia francesa a voluntat, ha invertit 2,5 M € en la creació del seu nou saló: la Tente d'Aparat.

El desig de Louis Privat, fundador de Les Grands Buffets, era oferir als seus clients una terrassa protegida dels primers raigs de sol en un espai altament decorat, mantenint present el menjar com a festa. 

Després d'haver descartat les tradicionals pèrgoles i galeries envidrades ... li va venir a la memòria el gran sopar que va oferir un dirigent iranià el 1971 sota unes luxoses tendes, en ocasió del 2500 aniversari de la fundació de l'Imperi Persa. Així va tenir la idea de crear una tenda magníficament decorada a la terrassa del restaurant.

Es tracta d'una autèntica proesa tècnica, aquest espai, que sembla que sura en el temps, està concebut com el testimoni d'una tenda aixecada per Lluís XIV en els seus jardins, per convidar a la cort a un gran sopar amb una decoració barroca estil segle XVII.

En el lloc es poden apreciar fabuloses llums d'aranya amb llàgrimes de vidre (fabricades pel mateix artesà que subministra el castell de Chambord), grans miralls daurats, baguls de marqueteria, consoles de fusta, canelobres de plata que amenitzen la vetllada amb un ambient vellutat a lo «Barry Lindón» i rodejat de llimoners.

Louis Privat també ha trobat un tresor que aviat s'incorporarà a aquest marc sorprenent i luxós: un mapa original del traçat del Canal du Midi, de Jean-Baptiste Nolin.

Finalment, i per capbussar-se en l'atmosfera d'un sotabosc, Amaury Gallon, dissenyador vegetal del museu del Quai Branly, entre altres treballs, ha realitzat una paret rocosa de 20 m de llarg amb molsa natural, sobre la qual llisquen lleugers fils de aigua.

Per realitzar aquest conjunt, Louis Privat ha recorregut a l'arquitecte Eric Martin, al decorador Michel Cales, a Jean-Noël Cordonnier per signar l'ambient lumínic i nombrosos artesans.

Les Grands Buffets

Ubicat a la ciutat Francesa de Narbona, a només una hora de Catalunya en tren d'Alta Velocitat Renfe-SNCF, està considerat com un dels restaurants bufet més reconeguts del món. 

Les Grands Buffets s'ha convertit com un lloc indispensable, capaç d'atraure els paladars més selectes disposats a degustar les receptes més antigues de la cuina tradicional francesa i gaudir d'una autèntica experiència del somni de Gargantúa on el comensal podrà degustar el buffet de formatges més gran del món, amb més de 110 varietats, gaudir d'un espectacular "Plateau Royal", amb tota classe de marisc, com el llamàntol, assaborir una minuciosa selecció de receptes de la cuina tradicional francesa i endolcir amb més de 100 postres elaborats per un Mestre Pastisser i tot això regat amb més de 70 prestigiosos vins procedents de la regió.


INFUSIONA'T-TURISME DE BENESTAR-COSTA BRAVA PIRINEU



El turisme de benestar i l’alimentació saludable es reivindiquen com a nova alternativa a la Costa Brava i el Pirineu de Girona 

La nutricionista Carla Zaplana i el divulgador de la natura i la nutrició conscient Marc Casabosch actuen d’ambaixadors de la Costa Brava i el Pirineu de Girona a Barcelona, en la presentació de l’oferta turística de salut i benestar de la demarcació de Girona i de les infusions ecològiques de mar i muntanya de Tegust. Hi assisteixen una seixantena de convidats interessats en l’alimentació saludable i el benestar. 

Dimarts, 18 de juny, a l’espai Flowers By Bornay, de Barcelona, es va dur a terme «Infusiona’t», un esdeveniment promocional impulsat pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona centrat a promoure entre el públic català l’oferta específica de productes, activitats i serveis de salut i benestar de la Costa Brava i el Pirineu de Girona. Alhora, es van donar a conèixer les noves infusions ecològiques i del territori Costa Brava Essence i Pyrenees Essence, creades per l’empresa Tegust Nature. 




L’esdeveniment va consistir en una trobada amb tertúlia dirigida per Núria Coll, directora del mitjà Ets el que menges. En la tertúlia van participar la nutricionista Carla Zaplana, el divulgador de la natura i la nutrició conscient Marc Casabosch el director de màrqueting del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jaume Marín. Amb ells es va introduir un debat sobre territori, benestar i nutrició, en el qual es va parlar de les nombroses experiències vinculades a aquest àmbit i també de les noves infusions de Tegust. 

Sobre el territori, Carla Zaplana va destacar que «és necessari preservar-lo perquè a través d’ell podem extreure moltes coses positives i gaudir del turisme de benestar». La nutricionista amb arrels empordaneses va reconèixer que activitats com practicar ioga a la platja o fer retirs amb banys de bosc a la Costa Brava li proporcionen experiències holístiques. Quant a les infusions, creu que «el fet que hagin estat creades a partir d’ingredients del territori aporta valor afegit a aquestes begudes que serveixen per hidratar-nos d’una manera diferent, molts orientades a cuidar la salut». 

El divulgador Marc Casabosch va ressaltar que «les terrers gironines representen una simbiosi de mar i muntanya, i que a través d’aquest territori podem potenciar el gust i l’olfacte per generar vincles amb el paisatge». En aquesta línia va afegir «en ocasions l’aroma i el gust ens estimulen el suficient com per motivar-nos a viatjar a certes destinacions». 

De la intervenció de Jaume Marín cal destacar com la demarcació de Girona està enfocant la seva oferta turística cap a un turisme de benestar, de qualitat i més sostenible. Marín va comentar que el Club de Salut i Benestar compta amb més de trenta empreses especialitzades i va enumerar diverses experiències amb què s’exemplifica aquesta oferta. 

De les infusions va comentar que es tracta d’un projecte engrescador en què dues empreses s’alineen d’acord amb un objectiu: «afegir valor a les experiències que tenen lloc al territori oferint unes infusions de qualitat i representatives de la demarcació.



A continuació de la tertúlia, l’esdeveniment va seguir amb una degustació d’un aperitiu saludable i de les infusions Costa Brava Essence i Pyrenees Essence en diverses versions —fredes, calentes i en format còctel—, a càrrec de l’empresa gironina Cocktail Time by Gerard Ruiz. 

L’acte «Infusiona’t» va dirigir-se a unes seixanta persones, entre les quals hi havia influencers, professionals del sector i periodistes especialitzats en alimentació saludable i benestar. Tanmateix, varen ser presents representants d’entitats i empreses associades al Club de Màrqueting de Salut i Benestar com ara Mindfulkit i Lloret Turisme. 

Aquest esdeveniment, planificat en el Pla d’Accions 2019 del Club de Màrqueting de Salut i Benestar del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, té per objectiu acostar a públics molt segmentats la varietat de productes, serveis i activitats turístiques que s’ofereixen a les comarques gironines. 




Fotografies de Beth Magre