dijous, 30 d’abril del 2020

ESPÀRREC DE GAVÀ-ESPÀRRECS AMB SALSA MORNAY



La temporada d’Espàrrec de Gavà transcorre durant els mesos de març i abril i, en aquests moments, ens trobem al punt de màxima producció. Els agricultors i agricultores calculen que es perdrà una part de la collita a conseqüència de la crisi provocada pel Covid-19.

Per evitar-ho, AGT en col·laboració amb L’Hortet del Baix i Soulblim, fa una crida per tal que la població consumeixi aquest i d'altres productes frescos i de temporada, que són uns grans aliats per mantenir una salut forta en aquests moments de crisi sanitària i és una manera de cuidar la pagesia de proximitat.

Sota les etiquetes #MengemEspàrrecGavà #CuinemEspàrrecGavà #EspàrrecGavà s'han dut a terme diferents accions a xarxes socials, que culminaran aquesta setmana, en què se celebraria la Fira de l'Espàrrec de Gavà. S’aniran compartint a les xarxes socials d'AGT i L'Hortet del Baix diferents entrevistes i receptes de xefs de Gavà, Barcelona i del moviment Slow Food, a més d’animar als particulars a compartir a les xarxes socials les seves receptes, fotos i vídeos dels plats cuinats amb Espàrrec blanc de Gavà. L’acció vol ser una manera de visualitzar el sector de la pagesia, però també la restauració, que ha donat valor a l’únic espàrrec blanc de Catalunya amb una gastronomia de qualitat basada en el producte local i de temporada. 

Aquesta setmana se celebraria la 67a Fira de l'Espàrrec de Gavà, de l’1 al 3 de maig, que enguany s'ha suspès. La Fira d’Espàrrecs combinava tradició i modernitat, mantenint els seus orígens agrícoles, que es remunten a 1932. Així, a més de conservar la seva vessant agrícola, element identificatiu d’aquesta mostra (amb les paneres artístiques, amb productes del camp i els lots d’espàrrecs) la Fira ha anat incorporant altres sectors com el comercial i la restauració. GastroGavà, l’espai gastronòmic de la Fira, els restauradors locals oferien la seva oferta culinària que incloïa l’espàrrec com a ingredient, i s'havia convertit en un espai de referència de la Fira, donant valor gastronòmic a aquest producte del Parc Agrari del Baix Llobregat.


De cara a facilitar l'accés a producte fresc i maximitzar la seguretat en el moment d'adquirir les verdures, a més de la iniciativa de L'Hortet del Baix · Soulblim, la Cooperativa Agropecuària de Gavà fa unes setmanes que posa en contacte productors i compradors. Truqueu al telèfon 93 662 21 47 de 8 a 13h, on us informaran dels pagesos venen espàrrecs perquè puguin fer una compra directa i portar la comanda a domicili.



Espàrrecs gratinats

Ingredients:
  • Un manat d'espàrrecs blancs de Gavà
  • Per la salsa Mornay: un bol de beixamel, dos rovells d'ou, 25 grs de gruyère, una cullerada de crema de llet i una cullerada de mantega.
  • Formatge gruyère i parmesà per a gratinar
  • Una mica més de mantega per ofegar els espàrrecs i gratinar-los
  • Per bullir els espàrrecs: dos litres d'aigua, dos culleradetes de sal i dos culleradetes de sucre

Preparació:
  1. Netegeu els espàrrecs amb aigua freda, talleu un parell de dits de la part més dura i els peleu amb molt de compte i sense arribar a la punta.
  2. Feu bullir l'aigua amb el sucre i la sal i poseu els espàrrecs, baixeu el foc que apenes bulli, els tapeu i els deixeu uns 40 minuts.
  3. Comproveu amb un escuradents si són cuits i deixeu-los refredar a la mateixa aigua on els heu bullit.
  4. Mentrestant prepareu la salsa Mornay. Feu una beixamel amb 50 grs de mantega, 45 de farina i mig litre de llet aprox. Afegiu els rovells d'ou, ja fora del foc i sense deixar de remenar, la crema de llet i la mantega.
  5. Coleu els espàrrecs i ofegueu-los 10 minuts en una mica de mantega. Poseu-los en una safata de forn, napeu-los amb la salsa Mornay, ratlleu per sobre els dos formatges, poseu-hi unes boletes de mantega i gratineu-los fins que estiguin torradets.