dijous, 13 de setembre del 2018

ARRÒS I MARISC

Primer farem un fons de marisc. En una cassola enrossirem un quilo de retalls de marisc (gambeta blanca, crancs, musclos...) amb oli d'oliva i els reservem. En el mateix oli daurarem 100 grs de ceba i 100 grs de pastanaga tallat tot molt petit. Afegirem dos alls xafats i uns 50 grs de porro tallat fi. Incorporem 50 grs de xampinyons i ho ofeguem tot junt. Hi tirem 100 ml de conyac i que evapori l'alcohol. Tornem a incorporar els retalls de marisc, li afegim un cap de rap, cobrim amb aigua freda i ho fem bullir uns vint minuts. Podeu posar una mica de farigola. Descumeu. Coleu dos cops.

En una paella amb un bon raig d'oli fregirem i reservarem en aquest ordre: un calamar tallat a rodanxes; quatre escamarlans ben grossos; vuit gambes; vuit llagostins i vuit musclos. En aquest oli i una mica més si cal fregirem una ceba de Figueres tallada ben fina, quan sigui ben cuita hi posarem un pebrot verd de fregir o italià tallat molt petit i una mica més tard un all picat i un parell de tomàquets sense pell ni llavors. Que caramelitzi tot junt. Ara és l'hora de tirar l'arròs bomba del Molí de Rafelet uns 90 grs per persona (360 grs), el sofregim lleugerament i li afegim els fons de marisc (un litre aprox). Ha de coure uns 8-10 minuts a foc alegre i 5 minuts més al forn escalfat prèviament a 200º. Penseu que haureu de rectificar de sal (el fons no en porta), jo ho faig quan el poso al forn i quan falten un parell de minuts per acabar la cocció li afegeixo tot el marisc per sobre i així s'escalfa. Espolvareu amb julivert.





Ingredients
  • Pel fons: oli d'oliva, retalls de marisc, ceba, pastanaga, alls, porro, xampinyons, conyac, cap de rap, farigola i aigua.
  • Per l'arròs: calamar, gambes, escamarlans, llagostins, musclos, ceba, pebrot verd, all, tomàquet, arròs bomba, fons, sal, julivert.