dijous, 27 de setembre del 2018

ARRÒS MOLÍ DE RAFELET


El nom de l'arròs ve del mot àrab ar-rruz i igual que la paraula oriza, el seu nom científic, provenen d'una rel indoirània relacionada amb el persa. Alguns autors opinen que deriva directament de l'indi.

Es divideix en dues espècies: Oriza sativa que es divideix a la vegada en tres subespècies l'asiàtica o índica, la japònica i la javànica, amb més de 9000 varietats i l'Oriza glaberrima que és la espècie que es cultiva a l'Àfrica i que té algunes característiques negatives respecte de l'arròs comú com que es desgrana fàcilment de l'espiga i té un rendiment molt més baix que l'arròs asiàtic. En canvi és mostra més tolerant a les plagues i a les fluctuacions del nivell de l'aigua. S'ha fet un Nou arròs per l'Àfrica, hibridant les dues espècies per a millorar el rendiment de l'arròs africà.

L'Índica coincideix amb l'arròs més llarg, més dur però que absorbeix menys el sabor per tant el fem servir per acompanyar els plats i no cuinem amb ell. Basmati, gessamí i tahibonet són les varietats més conegudes. La subespècie japònica, de grans rodons i més cremós, absorbeix millor els sabors i per tant és l'ideal per a fer un bon plat d'arròs. El bomba, el bahía, el carnaroli i l'arròs sènia en són les varietats més utilitzades.

Va començar a cultivar-se simultàniament a diversos països fa uns 10.000 anys. El conreu de secà es va introduir al Japó i a Corea fa uns 3000 anys i posteriorment es va generalitzar el d'inundació. Els àrabs el van portar a la Península Ibèrica quan la van conquerir el 711.

És un cereal considerat un dels aliments bàsics de la humanitat i el més produït del món, després del blat de moro, a alguns països pot arribar a representar gaireibé les tres quartes parts de l'alimentació de la població.

L'únic molí de fusta que queda al Delta de l'Ebre i que continua elaborant l'arròs de manera artesanal i tradicional és el Molí de Rafelet i aquest és l'objectiu dels germans Margalef, tercera generació, després que el pare D. Rafael Margalef Bertomeu l'any 1935 en comencés a produir amb el nom de "Collita pròpia" i que l'avi també en conreés.




El juliol de l’any 2008, la Generalitat de Catalunya, va guardonar el moli d’arròs, com a Museu de l’arròs Molí de Rafelet.

Na Teresa i en Rafel Margalef expliquen a tots els visitants que s'acosten que la seva funció més important és la de conservar el patrimoni industrial del Delta de l'Ebre i així es pugui comprendre el funcionament i comparar-ho amb les instal·lacions modernes actuals.

  • El molí de Rafelet segueix funcionant i elaborant l’arròs tal com s'ha fet sempre.

L’arròs Molí de Rafelet prové d’arrossars propis de la família Margalef i de petits agricultors del Delta de l’Ebre, que ells mateixos supervisen el cultiu proporcionat-lis la llavor certificada de les varietats Bomba, Marisma,...

El germans Margalef també produeixen arròs Ecològic -orgànic semi blanc i integral- que ha estat cultivat, elaborat i envasat, sense l’ús de cap producte de síntesis química, complint els paràmetres fixats pel CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i prové de petits agricultors de cultiu ecològic de la zona.

Receptes:
  1. Arròs marisma amb llagostins i espàrrecs verds
  2. Arròs del Paraigüero amb la varietat bomba
  3. Arròs bahia amb escamarlans



Per a visitar el Moli- Museu de l’arròs Molí de Rafelet, concertar visita :