diumenge, 13 de gener del 2019

L'ANY JUJOL

Can Negre

A Sant Joan Despí, la celebració de l’Any Jujol 140 serà el gran homenatge de la ciutat al llegat de l'artista. La relació de l’arquitecte modernista amb Sant Joan Despí va començar el 1913 amb la construcció de la Torre de la Creu (1913-1916) una casa d’estiueig al costat de l’estació de tren. Després van venir la fascinant reforma de la masia de Can Negre, convertida en casa d’estiueig (1915-1930), la Casa Serra-Xaus (1921), la façana de la Casa Rovira (1926), la Torre Jujol (1932) i l’església de Sant Joan Baptista (1944).

Amb motiu de l’Any #Jujol140 Sant Joan Despí organitzarà una trentena d’activitats entre exposicions, publicacions editorials, espectacles d’arts escèniques, activitats escolars, festes, sortides turístiques i jornades gastronòmiques... A més, la ciutat dedicarà a la figura de Jujol una escultura que s’instal·larà al llarg de l’any 2019.

Alguns dels edificis més emblemàtics

La Torre de la Creu, edifici catalogat des de l'any 2003 com a Bé Cultural d'Interès Nacional, és conegut popularment com a Torre dels Ous i està format per cinc cilindres de diferents tamanys on els dos més petits es fan servir d'escales en forma d'hèlix que porten al segon pis i als miradors. A la teulada d'un disseny molt expressiu i que li dóna el nom popular, hi destaquen les cúpules i les xemeneies recobertes de trencadís. Una creu de ferro forjat de la qual prové el nom de la casa, corona la part més alta de l'edifici i amb aquest material també es tanca el jardí amb una  magnífica reixa amb curbatures que permet veure tota la façana i es confeccionen les baranes de les escales.

Es va projectar com a casa d'estiueig per encàrrec de la tieta de Jujol, Josefa Romeu vídua de Gibert, amb l'única condició que havien de ser dues cases iguals pels dos fills del matrimoni. La construcció es va realitzar entre els anys 1913 i 1916 amb una petita interrupció durant la Primera Guerra Mundial. 


Escala interior

Can Negre, antiga masia del segle XVII que l'artista en restaurà les façanes i decorà tot l'interior, la qual cosa la va convertir d'un mas de pagès en una casa aristocràtica integrada en la nova trama urbana de Sant Joan Despí. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional acull el Centre Jujol-Can Negre que forma part de la xarxa de museus de la Diputació de Barcelona.

Pere Negre, el propietari i un dels pocs intel·lectuals del moment entusiasta de l'obra de Jujol, li va encarregar la reforma l'any 1915 que es va realitzar en tres etapes. La façana és l'element més peculiar amb el seu coronament ondulant i la tribuna central que recorda un carruatge. L'any 1920 es va realitzar l'oratori d'estil barroc que no es va finalitzar fins sis anys més tard i està cobert per una cúpula ovalada sobre petxines, decorat en colors blau, blanc, daurat i vermell. L'escala ortogonal que puja al primer pis i el menjador són també elements interessants.


Can Negre s-XVII

Casa Serra-Xaus projectada l'any 1921 com a vivenda familiar de l'industrial local Pere Xaus i convertida al cap dels anys en dos habitatges separats, predomina, a diferència de les anteriors, en aquesta domina la volumetria cúbica. L'element més peculiar és l'habitació quadrangular situada sobre l'entrada i la decoració exterior es limita a unes cenefes pintades de color blau i uns esgrafiats blaus i vermells en forma d'ànec sobre les finestres.


Casa Serra-Xaus

Torre Jujol, edifici de 1932 on Jujol pasava els estius i també hi va viure durant la Guerra Civil. Es tracta de dues cases en forma de "L" on totes i cadascuna de les habitacions s'obren al jardí i tenen llum del sol.




Tota la info: Turisme Baix Llobregat