dijous, 4 d’octubre del 2018

ARRÒS EN FESOLS I NAPS

L'arròs amb fesols i naps, també dit caldera o arròs junt, és un plat tradicional de la cuina valenciana amb lleugeres variacions segons la comarca. Encara que s'acostuma a menjar l'hivern perquè és molt contundent, se sol cuinar per a festes de poble amb molta gent, en calderos alts i metàlics que couen sobre llenya de taronger o de garrofa. També es pot fer en cassola de fang. Els ingredients principals són els fesols i el napicol o colinap, molt semblant al nap però més grogenc, l'arròs, la carn de porc o de boví i algunes comarques s'acompanya de botifarrons de ceba o se substitueix els fesols per garrofó.

És tan bo, i en dono fe que el poeta Teodor Llorente (1836-1911) li va escriure aquests versos:

Per l’horta, tocant migdia,
plens d’infantil alegria,
ditxosos i satisfets,
tornaven a l’alqueria
dos pobres fematerets.
L’un i l’altre, a l’escoltar
les dotze, que en so de queixa
els cridaven a la llar,
tingueren una mateixa
idea: la del dinar.
Lo més menut, que li guanya
a l’altre que l’acompanya
en vivor, li digué així:
"Si fores el Rei d’Espanya
que dinaries tu avui?."
Alçant lo front ple d’arraps,
i soltant la llengua prompta,
li contestà: "Pués, no ho saps?
Quina pregunta més tonta…!
Arròs en fesols i naps."
"I tu?" —afegí lo major—.
Lo menut llançà un sospir,
i torcant-se la suor,
li replicà: "Què he de dir,
si tu has dit ja lo millor?"


Freguem 4 penques de bledes amb sal, els hi traiem els fils i les tallem. Las posem en aigua en una cassola amb 4 costelles de porc, una orella o mig peu de l'animal i ho fem bullir uns 15 minuts a foc viu i uns altres 15 a foc lent. Afegirem 4 trossos de pollastre i un nap tallat a daus. En una paella escalfem un parell de cullerades d'oli d'oliva, afegim una cullerada de postre de pebre roig, li donem dos voltes i ho tirem a la cassola. Que cogui a foc fort uns 10 minuts i uns altres 40 minuts més a foc lent. Afegim 500 grs de fesols ja cuits, 200 grs d'arròs i uns brins de safrà. Tastem de sal i courem 8 minuts a foc viu i 10 minuts més a foc baix.





Ingredients: bledes, costelles de porc, orella o peu de porc, pollastre, nap, fesols, arròs marisma, safrà, sal, oli d'oliva, pebre roig.

Font: Peiró, C. "La cuina de la Safor" València, 2015 Tastaolletes Drassana 2

Orígen del platLa Valldigna i l'Horta de Gandia són dues comarques naturals i històriques que actualment formen la Safor. La recepta d'arròs que hem preparat és la versió de dita comarca. N'he trobat una altra del Cabanyal, una mica diferent que porta sofregit de tomata i no porta pollastre, a més a més l'incorpora creïlla i boniato, per tant molt més farinosa.